Katrin Aasmaa: olen olnud see sõbranna, kes annab nõu, mida selga sättida

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Katrin Aasmaa Liis Lemsalule stilistikat tegemas.
Katrin Aasmaa Liis Lemsalule stilistikat tegemas. Foto: KRÕÕT TARKMEEL

«Ma mainin üpris tihti, et kui keegi oleks 10-aastasele Katale öelnud, et poodides tuulamisest saab tema töö, siis ma oleks vist õnnest püksi teinud,» ütleb armastatud moelooja ja stilist Katrin Aasmaa. Uurisime tegusalt naiselt, miks ta stilistina tegutseb ning mida see töö endast kujutab. 

Sel kevadel ERKI moe-show peapreemia pälvinud andeka moedisainer Katrin Aasmaa nägemust sügismoest saab nautida oktoobrikuu alguses Tartu Kaubamaja Moekuulutaja üritusel.

Katrin, Sind tuntakse eelkõige moeloojana, aga tegutsed tihti ka stilistina. Miks?

Juba lapsena vahetasin päevas kolm korda riideid ja sättisin endale komplekte kokku – ju see pisik siis jäigi minuga. Läbi aastate olen olnud see sõbranna, kes annab nõu, kuidas ja mida selga sättida. Ega mulle ei torganudki pähe, et vot nüüd hakkan stilistiks. Kuna mulle väga meeldib hilpudega möllata ja elu andis õigel hetkel võimaluse, siis see nagu ei tundugi tööna ja see vist ongi suurim õnn elus. Ma mainin üpris tihti lauset, et kui keegi oleks 10-aastasele Katale öelnud, et poodides tuulamisest saab tema töö, siis ma oleks vist õnnest püksi teinud.

Kuidas stilisti ja moelooja ametid üksteisest erinevad ning mille poolest sarnanevad?

Mõlemad on siiski loomingulised ja visuaalsed ametid, mis nõuavad kontseptsiooni loomist, kuid ka terviku haldamist. Ma ütleks, et moelooja peab rohkem oskama õmmelda, kuigi stilistile tuleb see samuti meeletult kasuks. 

Kas stilistiks saab õppida?

Minu teada on võimalik tõesti EKAs õppida stilistiks, aga mulle tundub, et reaalselt võttel käies saab tõenäoliselt vajalikuma kogemuse.

Moelooja ja stilist Katrin Aasmaa.
Moelooja ja stilist Katrin Aasmaa. Foto: Erakogu

Milline on stilistitöö moeseeria pildistamisel?

Riiete ja vahel ka meigi-soengu kontseptsiooni moodboard'i koostamine, asjade LEIDMINE, laenutamine/meisterdamine, komplektide kokkupanek koos ehete, prillide, jalatsite ja kogu kompotiga, nende tassimine setile, modelli riietamine nii, et rõivad ei läheks meigiseks/poriseks, jalatsite teipimine, sest need peavad peale võtet veel müügikõlblikud olema. Asjad kokku – kodus lappad jälle iga poe asjad eraldi, vaatad üle, kas miski peab minema keemilisse puhastusse ja tassid asjad tagasi poodidesse.

Päris suur ettevõtmine. Veel kuu aega tagasi tegin seda kõike ilma autota ja üldse ei kujuta ette, kuidas ma hakkama sain.

Aga disaineritöö moe-show kokkupanemisel?

Kollektsiooni puhul muidugi kõik, mis puudutab seda lugu, mida riietega jutustada tahad kuniks konstrueerimise ja õmblemiseni. Kui korraldad ka sõu ise, siis on püstipöörane modellide jahtimine, koha leidmine, tehnika, lavastaja, kutsed ja kõik, mis sõu produktsiooni läheb. Ja ega üksi seda ei teegi ära – hea tiim moevaldkonnas on edu alus!

Milline stilistikatöö sulle eriti meelde on jäänud?

Minu kõige esimene kogemus oli assisteerida Aldo Järvsood Tallinn Fashion Weekil, kui tegime Rocca Al Mare keskuse sõud ja modellideks olid modellisaate hakatised. Me ei jõudnud vahepeal riideid vahetada ja aja täiteks tegi üks modell laval vist lõpuks kolm tiiru järjest.

Katrini stilistika.
Katrini stilistika. Foto: Kertin Vasser

Kas midagi naljakat on ka juhtunud?

Igal võttel juhtub midagi naljakat/ootamatut, seepärast ongi alati hea meel võttele minna.

Kes sulle kodumaistest stilistidest eeskujuks ja inspiratsiooniks on?

Mulle meeldib Liisi Eesmaa, tema tugevuseks pean just seda, et ta meisterdab palju asju ise komplektidele juurde või siis asjad, mida poest ei leia, teeb ise.

Kust sa hangid infot värskete trendide kohta?

Ma konkreetselt ei otsi trendide kohta teavet, pigem jälgin erinevaid tänavamoe ja nii- öelda päris inimeste Instagrami-kontosid ja sealt enamasti joonistuvad välja teatud kordused, mida saab trendideks pidada.

Kui palju su enda garderoob igal hooajal trendidest mõjutatud on?

Vanasti vist oli rohkem, nüüd on enda stiil rohkem paika loksunud ja pelgalt trendidega kaasa ei torma. Ostmisel püüan küsida endalt, kas peale seda hooaega tahan seda asja endale kappi ja kas saan enamuse olemasolevaga kapist kombineerida.

Millised trendid sind algaval sügishooajal enim vaimustavad?

Mulle isiklikult imponeerivad nahksed tekstuurid.

Kas juba tead, mida Moekuulutajal Kaubamaja sõul võib oodata?

Kindlasti midagi julget!

Katrin Aasmaa stilistikat Kaubamaja sügismoest saab nautida 12. oktoobril Tartu Kaubamaja keskuse üritusel Moekuulutaja. Vaata lisainfot www.tartukaubamaja.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles