Maailma vanim turismifirma Thomas Cook läks pankrotti, kuid kuidas ta alguse sai?

Inna-Katrin Hein
Copy
Thomas Cook Hiina ja Jaapani reisibrošüür 1909
Thomas Cook Hiina ja Jaapani reisibrošüür 1909 Foto: Rights Managed / Thomas Cook Archive/Mary Evans P/Scanpix

Maailma vanim turismifirma Thomas Cook teatas täna, 23. septembril, et on pankrotis ja lõpetab tegevuse, kõik selle firma reisid ja lennud on tühistatud.

Briti meedia teatel on Thomas Cooki või selle tütarfirmade kaudu reisi ostnuid praegu maailma 500 paigas umbes 600 000 inimest, kes ootavad kodumaale pääsemist.  

Thomas Cook teatas oma leheküljel parkrotiteate järel napisõnaliselt, et nende kliente kaitsevad reisiseadused ja kindlustused.

Thomas Cooki lennuk Manchesteri lennuväljal
Thomas Cooki lennuk Manchesteri lennuväljal Foto: Phil Noble / Reuters/Scanpix

Kuid kuidas maailma vanim reisifirma alguse sai? Selle taga oli 19. sajandi briti ärimees Thomas Cook, kes tabas ära, et inimesi huvitavad uued paigad ja huvitavad sündmused.

22. novembril 1808 Derbyshire’is Melbourne’is sündinud Cooki haridustee jäi üsna lühikeseks, sest juba 14-aastasena asus ta tööle oma onu John Peggi juurde, õppides valmistama mööblit.

Hiljem sai temast pastor, kes tegeles aktiivselt alkoholi- ja joomisevastase teavitustööga, asutades karskusühingu. 

Thomas Cook (1808–1892)
Thomas Cook (1808–1892) Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Library/Scanpix

Cook sai idee korraldada ekskursioone, kui oli suundumas karskusühingu sündmusele. Ta arvas, et reisimine hoiab inimesed alkoholist eemal.

Äsja oli avatud Midlandi maakonna raudteelõik ja ta leidis, et huvitatud võiks viia rongisõidule.

5. juulil 1841 viis Thomas Cook 500 inimest rongiga Leicesterist 18 kilomeetri kaugusele Loughborough’sse ja tõi tagasi. Reisijad maksid sõidu eest 1 šillingi.   

4. augustil 1845 korraldas Cook rongisõidu Leicesterist Liverpooli ning 1846 viis ta 350 inimest Leicesterist Šotimaale.

1851. aastaks oli Cookil juba asutatud reisifirma, millega ta viis Suurbritannia eri paikadest pärit 150 000 inimest Londonis toimunud maailmanäitusele.

Thomas Cooki Londoni reisigiid 1893
Thomas Cooki Londoni reisigiid 1893 Foto: Rights Managed / Thomas Cook Archive/Mary Evans P/Scanpix

Neli aastat hiljem, 1855 hakkas ta tegema reise välisriikidesse, Belgiasse, Saksamaale ja Prantsusmaale, lõppsihtkohaga Pariisis.

Hiljem tulid ka teised riigid, kaasa arvatud Egiptus, mis 19. sajandil oli arheoloogiliste väljakaevamiste tõttu populaarne. Lisaks soovitasid arstid jõukatel brittidel minna Egiptusesse talvituma ja oma tervist turgutama.

Ühendkuningriigis anti isegi välja käsiraamat «Talvitumine Egiptuses».

Cook hakkaski korraldama reise Egiptusse, kaasa arvatud kruiise Niilusel ning aitas asutada mitu hotelli.

Thomas Cooki kruiisilaev 19. sajandi lõpul Niilusel
Thomas Cooki kruiisilaev 19. sajandi lõpul Niilusel Foto: Archive / ©2004 Credit:Topham Picturepoint/Scanpix

Üks neist jõukate brittide seas populaarsetest hotellidest oli ja on seni Assuanis asuv viie tärniga Sofitel Legend Old Cataract, milles on Briti endise peaministri Winston Churchilli sviit.

Churchill külastas Cooki reisibüroo abil Egiptust esmakordselt 1902, olles siis 28-aastane. Ta läks palju kordi Egiptusesse tagasi ja peatus alati nimetatud hotellis.

Winston Chuchill 1895
Winston Chuchill 1895 Foto: Personalities / ©2004 Credit:Topfoto/Scanpix

Thomas Cooki firma peakontor asus alates 1865. aastast Londonis Fleet Streetil. Lisaks reisidele müüdi seal ka reistarbeid nagu reisikohvreid ja -kotte, binokleid, pikksilmasid, jalatseid, peakatteid, reisijuhte ja muud.

See turismifirma andis aastaid välja reisibrošüüre, mida eri riikides vaadata ja kus peatuda. Need reisiraamatud on seni populaarsed.

Thomas Cooki 1936. aasta Nõukogude Liidu reisibrošüür
Thomas Cooki 1936. aasta Nõukogude Liidu reisibrošüür Foto: Rights Managed / Thomas Cook Archive/Mary Evans P/Scanpix

1872. aastal võttis Cook oma poja John Mason Andrew Cooki oma partneriks ja firma nimeks sai Thomas Cook&Son.

Cook oli ka esimene, kes pakkus reisipakette, kus oli lisaks majutusele ka söök ja ekskursioonid.

Thomas Cook jäi pensionile 1878, jättes firma pojale. Ta kolis siis tagasi Leicesteri, kus 1892 suri.

Thomas Cooki peetakse massiturismi rajajaks, tehes reisimise kättesaadavaks ka kesk- ja töölisklassi esindajatele. 

Thomas Cooki USA Florida Emeraldi saare reisibrošüür 1895
Thomas Cooki USA Florida Emeraldi saare reisibrošüür 1895 Foto: Rights Managed / Thomas Cook Archive/Mary Evans P

Thomas Cooki firma allakäik saabus koos Ühendkunigriigi lahkumisprotsessiga Euroopa Liidust ehk Brexitiga ning Euroopa viimaste aastate ülisoojade suvedega.

Firma esindajad tunnistasid, et Brexit tekitas ebakindlust nii brittide kui teistest riikidest pärit inimeste seas ja nende reiside ostmine kahanes märgatavalt.

Thomas Cooki oli valmis pankrotist päästma Hiina Fosum Turism Group, pakkudes 900 miljonit naela (1,2 miljardit eurot). See turismifirma tahtis vastutasuks kaasomanikuks saada.

See summa ei oleks aidanud Thomas Cooki päästa. Firma pidas ka Briti valitsusega läbirääkimisi, et pankrotti vältida. Riik oleks saanud aidata 200 miljoni naelaga (226 miljonit eurot).

Thomas Cooki võlg on kokku 1,9 miljardit eurot.

Selle firma tegevjuht Peter Frankhauser palus vabandust nii miljonitelt klientidelt kui tuhandetelt töötajatelt. Thomas Cookil on 16 riigis kokku 22 000 töötajat.

Briti turismitöötajate liit TSSA nõudis valitsuselt Thomas Cooki päästmist, kuna pankroti korral ootab tuhandeid töötajaid töö kaotamine.

«Thomas Cooki päästmine oleks olnud odavam kui selle firma pankrott, mille puhul tuleb esmalt välismaal olevad inimesed koju lennutada, reisi ärajäämise eest osale inimesetele kahjutasu, töötutele lõpparve ja töötu abiraha maksta ning veel mitmeid pankrotist tulenevaid kulusid kanda,» arvas TSSA juht Manuel Cortes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles