Lätis mõisteti süüdi orjapidaja (1)

PM Majandus
Copy
Foto: /

Läti kohus mõistis Vidzemes asuvale piimafarmi juhile Dainis Giptersile kahe aasta pikkuse tingimisi vangistuse orjapidamise eest. Tegemist on Lätis esimese juhtumiga, kui inimene on süüdi mõistetud orjapidamise eest.

Juhtum puudutab kahe 60ndates eluaastates lüpsja ärakasutamist, kellele piimafarmi juht pidi maksma 1330 eurot kompensatsiooni. Lisaks tuli tal tasuda 500 eurot moraalse kahju hüvitist meestöötajale ja 1000 eurot naistöötajale. Piimafarmi juht ei tunnistanud end süüdi.

60ndates eluaastates Agrita ja Gunārs töötasid farmis ebaseaduslikult aastatel 2016–2017. Nad elasid töötamise ajal farmis ebainimlikes tingimustes ning neile maksti vaid osa lubatud töötasust.

Gunārsile lubati 18-eurost päevapalka 46 lehma lüpsmise eest, kuid mehe enda sõnul ei makstud talle summat välja ning ta pidi elama ebasanitaarsetes tingimustes. Näiteks kaks nädalat pidi Gunārs toituma piimast ja naabrite toodud toidust.

Agrita alustas farmis tööd 2016. aasta detsembris, vahetult pärast Gunārsi lahkumist. Talle lubati samade kohustuste eest 15-eurost päevapalka, kuid ööbimiskohta talle ei pakutud. Kokku maksti Agritale aprilliks 50 eurot ning talle toodi süüa ülepäeviti.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles