Tuski ja Johnsoni kohtumine New Yorgis ei andnud tulemust

Copy
Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk ja Briti peaminister Boris Johnson ÜRO-s.
Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk ja Briti peaminister Boris Johnson ÜRO-s. Foto: EPA / Scanpix

Briti peaminister Boris Johnson kutsus eile Euroopa Liitu paindlikkusele Brexiti suhtes, kohtudes Euroopa Ülemkogu alalise eesistuja Donald Tuskiga New Yorgis ÜRO Peaassamblee kõrvalt kõnelustel, mis ei andnud tulemust.

Briti peaminister rõhutas, et tema eelistus on Suurbritannia leppega lahkumine Euroopa Liidust 31. oktoobril, ütles Downing Streeti kõneisik, lisades, et kohtumisel käsitleti ka alternatiivi leidmist Iiri kaitsemeetmele.

Johnson ja Tusk arutasid ka kolme dokumenti Londoni ideedega Iiri kaitsemeetme asendamiseks Brexiti leppes, mis saavutati eelmisel aastal, kuid mille Briti seadusandjad kolm korda tagasi lükkasid.

«Peaminister rõhutas, et kokkuleppe tagamiseks tuleb meil nüüd näha liikumist ja paindlikkust Euroopa Liidu poolt,» ütles Johnsoni kõneisik. «Liidrid leppisid kokku, et hoiavad lähinädalatel ühendust.»

Tusk säutsus omakorda Twitteris, et läbimurret ei ole. Ta lisas, et enam pole aega kaotada.

Euroopa Liidu pealäbirääkija Brexiti küsimustes Michel Barnier ütles eile, et Londoni praegune seisukoht ei paku «mingit alust leidmaks kokkulepet» EL-ist lahkumise osas.

«Suurbritannia praeguste seisukohtade põhjal on raske näha, kuidas saaksime jõuda seaduslikult toimiva lahenduseni, mis täidaks kõik (Iiri piiri) kaitsemeetme eesmärgid,» ütles Barnier Berliinis pärast kohtumist Saksa välisministri Heiko Maasiga.

«Oleme endiselt kõnelustele avatud ning valmis kuulama Suurbritannia ideid ka tulevaste suhete kohta,» ütles Barnier. Ta rõhutas, et lahendus ummikseisule peab tulema Londonilt. 

Kaitsemeetme eesmärk on vältida piiritaristut EL-i liikme Iirimaa ning Suurbritannia koosseisus oleva Põhja-Iirimaa vahel ning kaitsta EL-i ühisturgu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles