Eestlased tulid rahvuste karikavõistlusel kümnendaks

Joel Kukk
Copy
Eesti trio (vasakult) Alex Vetkin, Prants Pals ja Patrick Pals nimetas Prantsusmaa võistlust lahedaks kogemuseks.
Eesti trio (vasakult) Alex Vetkin, Prants Pals ja Patrick Pals nimetas Prantsusmaa võistlust lahedaks kogemuseks. Foto: Erakogu

Nädalavahetusel kihutas 17 riigi 22 meeskonda Pariisi külje all Carole’i ringrajal supermotohooaja prestiižikaimal võistlusel rahvuste karikale. Pjedestaali kõrgeima astme hõivas Prantsumaa esindusmeeskond, järgnesid peoperemeeste noortekoondis ja Itaalia tiim. Eestit esindanud pärnakas Alex Vetkin ja vennad Prants ja Patrick Pals Sauelt kihutasid kümnenda koha vääriliselt.

Laupäevases kvalifikatsioonis tabas 16aastast Vetkinit ebaõnn, kui tema tsikli mootor kolmandal ringil kokku jooksis. Üheksandat korda Eestit esindanud Prants Pals kihutas seitsmendal positsioonil, kuid hüppelt ebaõnnestunud maandumine tõi kukkumise ja finišisse jõudis eestlane 11ndana.

Kaheksandat korda rahvuskoondisse kuulunud Patrick Pals lõpetas oma kvalifikatsioonisõidu üheksandana. Eesti meeskond sai pärast kehvima tulemuse mahaarvestamist 12. koha, mis tagas pääsu pühapäevasesse A-finaali.

Hommikused soojendussõidud algasid kuiva rajaga, kuid võistluste ajaks hakkas tugevasti sadama. Prants Palsi sõnutsi oli võtmesõna püstijäämine ja kellel see õnnestus, sai hea tulemuse. Korraldajad jätsid rajal välja krossiosa, kus nii mäest ülesminek kui allatulek olnuks läbimatu. Muudatusega lisandus kaks pikka sirget.

Esimeses sõidus startis Prants Pals eestpoolt ja Alex Vetkin tagant. Krossiosa oli Prantsi väitel väga libe ja valmistas kõigile, esiotsa sõitjatelegi, suuri raskusi. „Teisel või kolmandal ringil olin ma tõusnud juba neljandaks,“ rääkis Prants, kes sellel kohal sõitis paar ringi. „Kui kiired tagant püsti said, jõudsid järele ja hakkasid mööduma. Finišis jäin kümnendaks, olles üheksandal napilt selja taga. Ma ei kukkunud kordagi, ainus mure oli, et prillidel sai rull otsa ja kaks viimast ringi pidin sõitma ilma prillideta. See polnud pikal sirgel kuigi mugav.“

Vetkin kukkus kaks korda, aga oma positsiooni ta palju ei kaotanud ja lõpetas esimese sõidu 21ndana. „Alexi ringiajad olid head, ta sõitis taga vaid sekund aeglasemalt kui mina eespool,“ märkis Prants Pals.

Järgmises sõidus startis Prants tagant ja Patrick eest. „Stardikurvis olin venna taga, seal tekkis suur rüselemine, viis meest sattus meie vahele ja nii läksime sõitu,“ meenutas Prants. Sõidu jooksul kukkus Patrick ühes kurvis kolm korda, kuid säilitas oma positsiooni. Viimastel ringidel olid prillid nii täis, et mööda minna ei saanud, kuigi eessõitjad olid aeglasemad. Patrick oli 13. ja Prants 14., kui viimase ringi poole peal lakkas Prantsi tsikkel töötamast ja ta sai kirja 20. koha.

Viimases sõidus startis Alex eest ja Patrick tagant. Patrickul õnnestus paarisaja meetriga parandada positsiooni 21 koha võrra. „Aga siis hakkas agoonia pihta: järgmisel kolmel ringil käisin krossilõigul iga kord maoli maha,“ kõneles ta. „Selleks ajaks olin kõigist meestest maha jäänud.“ Patrick lõpetas selle sõidu 32ndana. Alex hoidis mõnda aega 18. kohta, kuid kaldus krossiosal möödasõitu üritades soonest välja, kaotas viis kohta ja ületas lõpujoone 23ndana.

Pärast halvima tulemuse mahaarvamist ja tulemuste korrigeerimist oli Eesti meeskond kümnes, kuigi enne viimast sõitu hoidis kaheksandat kohta. Hoolimata rasketest oludest hindas Eesti trio Prantsusmaa võistluse lahedaks kogemuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles