Briti peaministri sõnul võib Trump sõlmida Iraaniga parema tuumaleppe

BNS
Copy
Boris Johnson.
Boris Johnson. Foto: Dylan Martinez / PA Wire/PA Images

Briti peaminister Boris Johnson ütles esmaspäeval, et USA presidendil Donald Trumpil võib õnnestuda sõlmida Iraaniga parem tuumalepe kui nelja aasta eest sõlmitud mitmepoolne leping. 

«Teeme parema kokkuleppe,» ütles ÜRO Peaassamblee aastaistungjärgu raames New Yorgis viibiv Johnson usutluses Ühendriikide telekanalile NBC. 

«Ma arvan, et on olemas üks kutt, kes suudab sõlmida parema leppe...ja see on USA president. Ma loodan, et tuleb Trumpi kokkulepe,» lausus Briti peaminister. 

Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif kirjutas Twitteris, et Prantsusmaa, Saksamaa ja Suurbritannia «halvatus oma kohustuste täitmisel ilma USA loata on olnud selge alates maist 2018», kui Washington tuumaleppest lahkus. 

«Ei mingit uut lepet enne praeguse täitmist,» kirjutas Zarif. 

Trump juhtis Ühendriigid mullu mais Iraani tuumaleppest välja ja taaskehtestas Teheranile karmid majandussanktsioonid eesmärgiga viia riigi naftaeksport nulli ja sundida seda loobuma agressiivsest välispoliitikast.

Tuumaleppe Euroopa osapooled - Prantsusmaa, Saksamaa, Suurbritannia ja Euroopa Liit - püüavad lepet iga hinna eest säilitada. Prantsusmaa on üritanud veenda USA-d pakkuma Iraanile mingil kujul sanktsioonileevendust.

Samas on ka Prantsuse president Emmanuel Macron hakanud möönma, et uus lepe võib olla vajalik.

«Ma ei ole JCPOA külge laulatatud,» lausus Macron endaga New Yorki ÜRO Peassambleele reisinud ajakirjanikele, kasutades initsiaale tuumaleppe ametlikust nimest. 

«Tuleb öelda, et kaks peamist toimijat on sellest lahkumise üle otsustamise protsessis. Üks neist on lahkunud ja teine ütleb meile, et kavatseb lahkuda,» sõnas Prantsuse riigipea. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles