Google teenis Euroopa Liidu kohtus olulise võidu

BNS
Copy
Google Maps.
Google Maps. Foto: DADO RUVIC / REUTERS

Google ei pea laiendama Euroopa Liidus kehtivat «õigust olla unustatud" väljaspool blokki asuvatele otsingumootori domeenidele, otsustas Euroopa Liidu kohus teisipäeval. 

"Otsingumootori operaatoril ei ole Euroopa Liidu seaduse alusel mingit kohustust" laiendada liikmesriikidest kaugemale 2014. aasta kohtuotsust, mille järgi on inimestel õigus kontrollida seda, missuguseid tulemusi nende nime otsimine annab.

Samas rõhutati otsuses, et otsingumootori operaator peab rakendama meetmeid, et takistada eemaldatud teabe leidmist EL-i välistelt domeenidelt.

See tähendaks niinimetatud geoblokeerimist, mida Google'i teatel Euroopas juba kasutatakse.

Nutikamad netikasutajad saavad aga geoblokeeringust mööda minna vahenditega nagu VPN, mis varjab kasutaja asukohta, või kasutades teisi otsingumootoreid.

Google kiitis teisipäevast kohtuotsust.

"On hea näha, et kohus nõustus meie argumentidega," ütles firma advokaat Peter Fleischer ja lisas, et Google on teinud tööd, et "leida mõistlik tasakaal inimeste õiguse pääseda ligi teabele ja privaatsuse vahel".

USA tehnoloogiahiid ja teised hoiatasid, et väljaspool Euroopa Liitu asuvad autoritaarsed riigid võiksid nõude ülemaailmsel rakendumisel kasutada seda inimõiguste rikkumiste varjamiseks.

Otsust peeti oluliseks, et teha kindlaks, kas EL-i internetiregulatsioonid peaksid ulatuma kaugemale bloki piiridest või mitte.

USA tehnoloogiahiid leidis, et EL-is nõutav ei peaks laienema domeenidele nagu google.com või teistele, mis blokist väljaspool asuvad.

Vaidlus puudutas EL-i kohtu 2014. aasta otsust, mille järgi anti isikutele õigus nõuda otsingumootori tulemustest nende kohta käivate tulemuste kustutamist.

Google on seda nõuet täitnud ainult EL-i domeenide puhul, kuid Prantsusmaa nõudis, et seda laiendataks ka teistele domeenidele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles