Õpilase pärdikuks nimetamine põhjustas Indoneesias 33 inimelu nõudnud protestid (5)

Copy
Väidetava rassistliku kommentaari tõttu Paapua provintsis puhkenud meeleavaldustes on hukkunud 33 inimest.
Väidetava rassistliku kommentaari tõttu Paapua provintsis puhkenud meeleavaldustes on hukkunud 33 inimest. Foto: STR / AP / Scanpix

Esmaspäeval said Indoneesias Paapua provintsis alguse meeleavaldused, mis on tänaseks nõudnud 33 inimese elu. Väidetavalt põhjustas protestid see, et üks õpetaja nimetas Paapualt pärit õpilast pärdikuks.

Kuuldused kohaliku õpilase nimetamisest pärdikuks levisid kulutulena ja tõid kaasa vihased meeleavaldused. Rahvahulgad süütasid protestide käigus Wamena linnas omavalitsuse hooneid, poode ja elumaju, aga ka mootorrattaid ja autosid. 

Kokku on teatatud 33 hukkunust, kellest suurem osa suri põlevatesse hoonetesse lõksu jäämise tõttu. Kolm tsiviilelanikku lasti maha politseinike poolt, sest nad ründasid väidetavalt julgeolekujõude ja sõdureid kivide ning matšeetedega. Haiglasse on viidud 72 vigastatut ja kuna meeleavaldused jätkuvad võib ohvrite arv tõusta.

Politseiülema Rudolf Alberth Rodja sõnul ei leinud uurimise käigus rassism tõendamist, kuid leiti tõepõhjata kuulujutte, mis õpilaste seas ja kohalikes kogukondades levivad.

«Me usume, et see väärteave oli mõeldud mässu õhutamiseks,» ütles politseiülem Rodja ajakirjanikele provintsi pealinnas Jayapuras. «See on väljamõeldis ja ma ärgitan Paapua rahvast mitte alluma libauudiste provokatsioonidele.»

Kokkupõrked Paapua provintsi ja Indoneesia julgeolekujõudude vahel on sagedased, sest kogu ülejäänud riigist kultuuriliselt erinev Paapua on alates Hollandi kolonialismiperioodi lõpust 1960. aastatel ihanud iseseisvust, aga 1969. aastast alates kuulub provints ametlikult Indoneesiale. Kui Indoneesia tervikuna on moslemiriik, siis Paapua provintsis elavad inimesed on valdavalt kristlased.

Paapualased kurdavad väga sageli, et kannatavad diskrimineerimise ja rassismi tõttu. Augusti keskel levisid sotsiaalmeedias videoklipid sellest, kuidas Indoneesia julgeolekujõud nimetavad Paapua üliõpilasi pärdikuteks ja koeradeks ning ka seepeale puhkesid Paapua provintsis meeleavaldused.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles