Galerii: Tallinna linnapea tegi NATO testi jõuharjutustes tippsportlastele tuule alla (3)

Postimees Sport
Copy

Kolmapäeval pakkusid poliitikas ja ärimaailmas tuntud inimesed Tallinna spordihallis erakordset sportlikku vaatemängu, kui panid end koos meie sporditippudega proovile Kaitseväe üldfüüsilises ehk NATO testis.

Kaitseväe aktiivsel liikumishommikul panid dressi selga Kaitseväe juhataja kindralmajor Martin Herem, kultuuriminister Tõnis Lukas, EOK president Urmas Sõõrumaa, asepresident Tõnu Tõniste ja täitevkomitee liige Mihhail Kõlvart ning neile lisaks mitmed tuntud Eesti tippsportlased, kaitseväe spordirühma liikmed ning muidu spordihuvilised.

Spordinädala liikumishommiku osalejail tuli läbida üldfüüsiline test, millega hinnatakse kaitseväes tegevväelaste kehalist võimekust. Test koosneb kolmest osast: kätekõverdused toenglamangus kahe minuti jooksul, kõhulihaste harjutused kahe minuti jooksul ning aja peale 3200 m jooks. Iga osa eest on võimalik saada maksimaalselt 100 punkti, kokku seega 300 punkti, testi läbimiseks tuleb koguda igalt alalt vähemalt 60 punkti. Punktide arvestamisel võetakse arvesse ka sugu ja vanust.

Testi sooritasid maksimaalse 300 punkti peale viis osalejat: Jüri Jaanson, Urmas Sõõrumaa ning Kaitseväe spordirühma liikmed sõudja Tõnu Endrekson, laskesuusataja Tuuli Tomingas ja maadleja Helary Mägisalu. Spordirühma liikmetest kõige madalam punktisumma oli muljetavaldavad 291 punkti maksimaalsest 300st. Üldse oli seekord väikseimaks skooriks tugevad 256 punkti.

Osalemine tekitas hasarti

Kaitseväe juhataja kindralmajor Martin Herem märkis, et kuigi tekkis ka võistlusmoment, oli ürituse eesmärk veeta sportlik hommikupoolik. «NATO testi koos tegemine on moraalne toetus sõjaväelastele ja ajateenijatele, kes näevad, et ka teised on võimelised testi edukalt sooritama ning tekib ka võrdlusvõimalus,» ütles Herem.

EOK president Urmas Sõõrumaa sõnul tahtis ta spordimehena igast alast maksimumpunktid võtta. «Vaatasin enne võistlust punktitabelit, teadsin, mida tegema peab, ning sain hakkama. Kõhulihaste tegemist veidi pelgasin, sest ei suuda neid väga kiiresti teha, aga tegin ära! Käisin enne nädala jagu trennisaalis. Inimesed on erinevad, kuid minu arvates võiks NATO testi läbimine olla igale tervele Eesti inimesele jõukohane. Igaüks võiks seda testi aastas paar korda läbi teha, sest nõnda saab oma füüsilist vormi hinnata. Inimesel peab mingi eesmärk olema – me võime öelda, et hakake liikuma, aga see on hea näide, kuidas päriselt oma seisundit hinnata saab. Nõnda liikudes tunned ka ennast hästi,» ärgitas Sõõrumaa.

289 punkti teeninud EOK täitevkomitee liige ja Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart hämmastas publikut, tehes kahe minuti jooksul koguni 108 kõhulihaseharjutust ja 111 kätekõverdust. «Eks võitluskunstide esindajana ongi mul lihtne kõhulihaseid teha. Kätekõverdused on samuti harjutus, mida tihti hommikuti teen. Jooks oli aga täna raske,» rääkis Kõlvart. «Mul on väga hea meel, et selline üritus korraldati, nii tihti erineva taustaga ja erinevate sportlaste vastu võistelda ei saa! Tööpäev on hästi alanud, nüüd on tore minna linnavalitsuse istungile!»

Lõbus pingutus

Ainsa naisena täna testi läbinud laskesuusataja, Kaitseväe spordirühma kuuluv Tuuli Tomingas sai kirja maksimaalsed 300 punkti. «Tegin esimest korda NATO testi, see oli väga tore kogemus. Mulle meeldis, et tegu polnud karmi pingutusega, vaid meil oli sealjuures ka lõbus. Kõige lihtsam oli minu jaoks kõhulihaste tegemine, praktiliselt ei tundnudki, et oleksin väga pingutanud. Kõige keerulisemad olid kätekõverdused – mul on väga pikad käed. Kaitseväe spordirühmal oli väga hea spordibaas all, trenni on omajagu tehtud,» rääkis Tomingas.

Kaitseväe spordirühma uusim liige, kreeka-rooma maadleja Helary Mägisalu tõi samuti maksimumpunktid ära. «Ajateenistuses olles tegin ka kaks korda NATO testi 300 punkti peale, aga nüüd oli veidi keerulisem, sest tulin just MM-i järgselt puhkepausilt. Tänane tulemus andis enesekindlust juurde, et vorm on hea ning see oli hea treening ka sõjaväelaste MMiks oktoobris. Hakkasin pärast MMi vaikselt trenni tegema ning see üritus oligi minu spordinädala algus. Ma ei lähe kunagi midagi poole vinnaga tegema, kuigi sain aru, et jooksus jäi mul veidike varu. Usun, et iga Eesti inimene, kes vähegi kõhulihaseid või kätekõverdusi teeb ning vahel ka tervisejooksu tegemas käib, võiks sellest testist läbi saada. Kui juba tippsportlasele pole 300 punkti tegemine nuuskamine, siis oleks kõigil 300 punkti saavutamine raske, aga usun, et terved inimesed naudiksid selle testi tegemist küll,» arvas Mägisalu.

NATO testi viisid läbi Kaitseväe spordirühma liikmed Kaspar Taimsoo, Andrei Jämsä, Kirill Kotšegarov, Rene Zahkna, Timo Sild, Lauri Sild, Reino Velleste.

23.-30. septembril peetaval üleeuroopalisel spordinädalal korraldatakse Eestis üle 1100 spordisündmuse, mille eesmärgiks on pakkuda võimalikult paljudele eestimaalastele liikumisega seotud positiivseid elamusi ja kogemusi. Spordinädal toimub Eestis tänavu juba viiendat aastat. Rohkem infot leiab aadressil www.spordinadal.ee.

Eestis korraldab spordinädalat Eesti Olümpiakomitee koostöös Ühendusega Sport Kõigile. Spordinädala korraldamist toetavad Erasmus+ programm, kultuuriministeerium ning Coop Eesti.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles