Sada ja seened!

Olav Renno
, pensionär-keskmik
Copy
Euromündid
Euromündid Foto: Elmo Riig

EI OLNUD VÄHE neid pensionäre, kes valisid 1. märtsil oma hääle saajaks Keskerakonna nimekirjas kandideeriva kaasmaalase. 100 euro suurune pensionilisa kuu kohta oli ikka ägedaim peibutis, võrreldes muude väljapakutud hüvedega. Ja juba järgmisel aastal!

Saidki keskerakondlased meie riigikogusse 26 kohta ning võimule pääsemiseks – hädaga sööb kurat kärbseidki! – heideti koalitsiooniks kokku EKRE ja Isamaaga. Peaaegu kuu aega pusiti koalitsioonilepingu kokkuklopsimisel ja klapitamisel, et üsnagi erinevate osanike hundid oleks söönud ja lambad terved. Kuigi riigikassas avastati järjestikku kuhugi musta auku kadunud miljoneid ja maailmamajandus näitas hoiatusmärke, pandi kolmikvalitsuse aluspõhimõtetes muude sihtide hulgas kirja: «Seame eesmärgiks erakorralise pensionitõusu, et tõsta eakate toimetulekut ja heaolu.» Sellest luges pensionäride enamik välja valimiste eel tõotatud 100-eurose pensionitõusu, mida oli lubatud justkui 2020. aastal.

AGA VALITSUSE teisipäevasel istungil valati see kena lubadus ja lootus külma dušina pensionäridele krae vahele: erakorraliseks pensionitõusuks kinnitati seitse eurot kuus. See on 1,8 protsenti keskmisest pensionist, aga palkade suurenemine lepiti 2,5 protsendi peale. Seda ajal, mil Eesti keskmine pension on 26,6 protsenti keskmisest palgast – üks madalamaid Euroopas … Jüri Ratas teatas küll, et kuupension tõuseb keskmiselt 45 eurot, aga sellest on ju 38 eurot niinimetatud indekseerimise arvelt!

Oleme samas seisus, nagu oli Haanja mees Tiganiku poodi minnes. Oma seitsme taalriga õhtul baari astudes võiks penskar ju käratada: «Sada ja seened!» Aga võta näpust: planeeritav tõus koos lisaga viib keskmise kuupensioni 530 euroni, nii et praeguse korra järgi läheb sellest kuus eurot tulumaksuks! Ja ma kahtlen sügavalt, kas meil ongi sellist odavat trahterit, kus ports seenesakuskat maksab vaid euro. Nii et peab piirduma kaasavõetud leivakannika soolvette tsuskamisega. Kuni praegu jutuks olnud maksuvaba miinimumi tõstmine teoks pole saanud, pole keskmise ja kopsakama pensioni saajatel sellest «erakorralisest tõusust» mingit tegelikku tulu.

EI NOH, hea, et me, lihtsameelsed, lausa kahju ei saa! Valitsus ja koalitsioon võivad aga loota, et valijatel ees seisva kolme ja poole aasta jooksul seegi pettasaamine meelest lahtub, nii et järgmistel valimistel võib jälle uued valed välja käia – peaasi, et need ilusasti kõlaksid!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles