Kallas: erakordne, et valitsus hakkab keskmist pensionit maksustama tulumaksuga (7)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Kaja Kallas Kadriorus
Kaja Kallas Kadriorus Foto: Albert Truuväärt

Reformierakonna esinaine Kaja Kallas heitis Keskerakonnale ette, et nad ei pidanud oma valimisprogrammis lubadusest kinni tõsta erakorraliselt pensionit 100 euroni ja keskmist pensionit hoida tulumaksuvabana.

«Järgmise aasta eelarvest rääkides ei saa me üle ega ümber ebaõiglusest pensionäride suunal. See on erakordne, et valitsus hakkab keskmist pensionit maksustama tulumaksuga. Keskerakonna poolt suurelt lubatud 100-eurosest erakorralisest pensionitõusust jääb peale tulumaksu maksmist alles ainult 1,4 eurot,» kirjutas Kaja Kallas oma blogis.  «See on mastaapne pensionäride ja valijate petmine.»

Kallase sõnul proovib peaminister jätta muljet nagu oleks pensionide indeksseerimisest tulenev pensionitõus valitsuse töövõit.

«Nii see aga pole – pensionitõus tuleneb headest aegadest majanduses ja tugevast palgakasvust. Indekseeritud pensionitõus toimub iga riigieelarvega ja see on seadusest tulenev kohustus, mitte poliitikute suuremeelsus. See valitsus suutis pensioni erakorraliselt tõsta kõigest 7 eurot aga sellelt võetakse tulumaksuga 5,60 tagasi. Head valitsuserakonnad, palun kuulake, mis summadest me räägime – 1 euro ja 40 senti. Lubatud sajast eurost on saanud 2 pätsi saia kuus.»

«Kõige tagatipuks lubas Keskerakond oma valimisprogrammis, et keskmine pension hoitakse tulumaksuvaba. Eelarves on asjad vastupidi. Aga see pole esimene kord kui peaminister murrab oma sõna,» kirjutas Kallas.

Eelmise aasta jaanuaris avalikustas Keskerakond riigikogu valimisplatvormi, milles oli lubadus tõsta keskmine vanaduspension 2020. Aastal erakorraliselt koos indekseerimisega 100 euro võrra. Ka lubati hoida keskmine vanaduspension tulumaksuvabana. Et see saavutada lubati pensionäridele rakendada täiendav 250-eurone tulumaksuvabastus ehk vanaduspensionäride maksuvaba tulu 750 euroni kuus.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles