Kas kliima soojenemine toob Eestisse mõnusa Ibiza ilma?

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Kas tulevik pikendab Pärnus rannahooaega?
Kas tulevik pikendab Pärnus rannahooaega? Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Viimasel ajal ei möödu päevagi, kui meedias ei räägitaks kliima soojenemisest. Et see toimub, pole enam kahtlust. Küll aga vaieldakse veel, miks kliima soojeneb ja kuidas see meie elu mõjutama hakkab.

Homses Maa Elus räägib Helsingi ülikooli juhtivteadur Kajar Köster, kuidas sellesuvised Siberi metsapõlengud õige pea Eesti ilma mõjutama hakkavad.

„Sateliidipiltidelt on näha, et Siberi põlengutel tekkinud tuhka ja tahma sisaldavad suitsupilved liikusid üles Põhjamere kohale. Kui see tuhk ja tahm langeb Arktilistele aladele maha, muutub sealne jääpind tumedamaks ja hakkab sulama,” tõdes Köster.

„Rääkides kliimamuutustest Eestis, ei saa Eesti mitte kunagi Ibiza sarnaseks, kus enamuse aastast paistab päike,” sõnas Köster. „Kliima muutub erinevates kohtades erinevalt ja mudelid näitavad, et Eestis küll temperatuurid tõusevad, kuid koos sellega ka sademete hulk. Kliimasoojenemise tagajärjel on tulevikus Eestis talvel vähem lund, aga sajab rohkem vihma ning suureneb kevad- ja sügistormide arvukus. Metsas kaasnevad sellega omad probleemid: seisame silmitsi tormimurdude ja putukakahjustustega.”

Seega – ei midagi meeldivat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles