Eestis antakse esmakordselt välja rahvusatlas

Copy
Illustratsioon: 1930. aastatel kavandatud rahvusatlase ainuke proovitrükini jõudnud kaart. Eesti kõrgussuhted. August Tammekann, 1940. 1 : 750 000.
Illustratsioon: 1930. aastatel kavandatud rahvusatlase ainuke proovitrükini jõudnud kaart. Eesti kõrgussuhted. August Tammekann, 1940. 1 : 750 000. Foto: August Tammekann

Tartu Ülikooli geograafide ja Regio kaardimeistrite koostööna ilmub novembris esimene Eesti rahvusatlas ning alanud on selle ettetellimine. Atlases on ligikaudu 500 ajaloolist ja tänapäevast  kaarti, mis tutvustavad Eesti loodust, kultuuri, ajalugu ja eluolu. Atlase koostaja on Tartu Ülikooli Eesti geograafia dotsent Taavi Pae.

Kaardid on koondatud 36 teemapeatükiks, mis tutvustavad muu hulgas Eesti piiri kujunemist, kliimat, eestlaste päritolu, haridust, rahvaluulet ja religiooni. Atlase juhatab sisse Eesti riigi sünniaegu meenutav kindral Johan Laidoneri allkirjadega Eesti kaart, millega 1920. aastal näidati maailmale noore vabariigi paiknemist ja piire. Tõsisemate teemakaartide kõrval leiab atlasest kaardid ka kama ja verivorsti levikust Eestis, 1938. aastal koostatud kaardi Eesti eliidi sünnikohtadega ja ühissaunade paiknemise kaardi 1967. aastast.

«Valmiv Eesti rahvusatlas on kahtlemata riigi esindusteos,» kommenteeris atlase koostaja Taavi Pae. «Oma, nüüd juba ajalooliste kaartidega on rahvusatlase valmimisele kaasa aidanud paljud tänaste geograafide eelkäijad. Uute kaartidega näitame aga meie tänast oskust teha kaarte,» lisas Pae.

Eesti rahvusatlases on 432 lehekülge ja kõik atlase tekstid on nii eesti kui ka inglise keeles.

Eesti rahvusatlast esitletakse Eesti Rahvusraamatukogus 12. novembril 2019.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles