Tartu Postimehe lugeja otsustas: aasta toode on biolagunevate jäätmete prügikast Wastefox

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Wastefox kompostikasti tuleb aeg-ajalt pihustada mikroobe ja puistada kompostipulbrit. Sel viisil valmib kastis 4–6 nädalaga samasugune rammus muld, mida hoiab ettevõtte tegevjuht Joonatan Oras purgiga vasakus käes.
Wastefox kompostikasti tuleb aeg-ajalt pihustada mikroobe ja puistada kompostipulbrit. Sel viisil valmib kastis 4–6 nädalaga samasugune rammus muld, mida hoiab ettevõtte tegevjuht Joonatan Oras purgiga vasakus käes. Foto: Margus Ansu

Tartu Postimehe ja Tartu ärinõuandla koostöös septembri algul korraldatud konkursi «Tartu ja Tartumaa aasta toode 2019» võitis õpilasfirmast välja kasvanud osaühingu Festera Bioboxes biolagunevate jäätmete prügikast Wastefox.

Kolm aastat tagasi loodud Hugo Treffneri gümnaasiumi õpilasfirma Festera võitis 2017. ja 2018. aastal õpilasfirmade konkurssidel tiitleid nii Eestist kui ka välismaalt. Festera idee oli luua uuenduslik prügikast, mis lagundab mikroobide, küttekeha ja ventilatsiooni abil biojäätmeid kümme korda kiiremini kui tavaliselt, lisaks tekib väärtuslik kompost.

Paar aastat tagasi sündinud esimene prototüüp on praeguseks pea tundmatuseni muutunud. Kui esimese prototüübi klopsisid Festera liikmed ise vineerist kokku, siis nüüd valmistab biokaste ettevõtte partner korralikust ilmastikukindlast materjalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles