Tõravere aparaadid mõõdavad osakesi nii Antarktikas kui CERNi kiirendis

Kaspar Koort
, ajakirjanik
Copy
Aireli arendusjuht Sander Mirme ruumis, kus mõõtmisaparaate kokku pannakse ja kalibreeritakse. Aastas suudetakse valmis teha kuni kümme aparaati.
Aireli arendusjuht Sander Mirme ruumis, kus mõõtmisaparaate kokku pannakse ja kalibreeritakse. Aastas suudetakse valmis teha kuni kümme aparaati. Foto: Margus Ansu

Tõravere observatooriumist kiviviske kaugusel asub kortermaja, mis esmapilgul tundub nagu kortermaja ikka. Ent selles muidu justkui tavalises majas on end sisse seadnud Tartu ülikooli spin-off-firma Airel, mille toodetavaid kõrgtehnoloogilisi mõõtmisaparaate kasutavad teadusasutused üle maailma. Airel pälvis silmapaistvate saavutuste eest ka Luminorilt julge ettevõtja tiitli.

Aireli arendusjuht Sander Mirme rääkis, et nende ettevõte on välja kasvanud Tartu ülikooli kunagisest aeroelektrilaborist, kus pandi juba aastakümnete eest alus mõõtmisaparaatide ehitamise traditsioonile Tartus. Täpsemalt on tegu neutraalsete klastrite ja õhuioonide spektromeetriga, millega mõõdetakse õhus lendlevaid üliväikseid aerosooliosakesi.

«Kui 1990. aastate alguses maailm avanes, tuli välja, et neid aparaate on vaja ka mujal, ning selgus, et asjad, mida teeme, on aktuaalsete teemade uurimisel väga olulised,» rääkis Mirme. «Meie aparaate hakati ostma ning tasapisi kasvasime suuremaks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles