Briti eurovolinik nimetas Johnsonit «jämedaks ja ohtlikuks»

Copy
Euroopa Komisjoni britist volinik Julian King.
Euroopa Komisjoni britist volinik Julian King. Foto: AP / Scanpix

Euroopa Komisjoni britist volinik Julian King kritiseeris täna teravalt peaminister Boris Johnsonit ja nimetas tema kommentaare parlamendisaadikutele saadetud surmaähvarduste kohta «jämedaks ja ohtlikuks».

Johnsoni raevukas naasmine parlamenti pärast häbistavat kaotust ülemkohtus pälvis Brüsseli kriitika. Euroopa Parlamendi Brexiti töörühma kõrge liige süüdistas Johnsonit «vaenutsemises» leppeta Brexitini, mille siis teiste kaela ajada.

Peaminister pälvis kodumaal viha, kui ta pisendas parlamendisaadikute muret tema retoorika pärast ja viidet kolleegile, kelle Brexiti referendumi ajal üks paremäärmuslane mõrvas.

Julian King tegi Twitteris ebatavalise postituse, kus ta kritiseeris Johnsonit.

«Jäme ja ohtlik. Kui sa arvad, et äärmuslik kõnepruuk ei toida poliitilist vägivalda Euroopas, seal hulgas ÜK-s, siis ei ole sa kuigi tähelepanelik,» kirjutas julgeolekuliidu eest vastutav King.

Johnson on nimetanud «allaandmiseks» seadust, mis sunnib teda leppeta Brexiti vältimiseks taotlema Euroopa Liidust lahkumise edasilükkamist. Eile ütles ta ka, et parim viis austada 2016. aastal mõrvatud euroopameelset parlamendisaadikut Jo Coxi oleks Brexit lõpuni viia.

Roheliste europarlamendisaadik Philippe Lamberts ütles, et «peaminister Johnson vastandub, võitleb ja solvab», selle asemel, et proovida jõuda Brexiti osas konsensuseni.

Johnson on lubanud viia Ühendkuningriigi Euroopa Liidust välja 31. oktoobril, ehkki Briti seadusandjad võtsid vastu seaduse, mis nõuab temalt Brexiti edasilükkamist, kui selleks ajaks leppeni ei jõuta.

Lamberts ütles, et «ei pea olema raketiteadlane» nägemaks, et Johnson proovib leida kedagi, keda leppeta Brexitis süüdistada.

«Tema strateegia, ma arvan, on alati olnud leppeta Brexiti põhjustamine, aga viisil, mil ta saab leppeta lahkumises süüdistada teisi, kas Brüsselit või Westminsterit,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles