«Väike vihane» rootsi tüdruk ehk kuidas sai Greta Thunbergist globaalne fenomen? (8)

Inna-Katrin Hein
Copy
Greta Thunberg augustis 2019
Greta Thunberg augustis 2019 Foto: JEENAH MOON / REUTERS/Scanpix

Maailma kõige kuulsamaks kliimaaktivistiks saanud «väike vihane» rootsi tüdruk Greta Thunberg (16) on pärit lauljate ja näitlejate perekonnast.

Rootsi ja Soome meedia teatel on Thunbergist on saanud globaalne fenomen, kelle aadressil on juba kuulda ka kriitikat, et Aspergeri sündroomiga tüdrukut kasutavad teatud jõud omakasu eesmärgil ära.

Kritiseerijate sõnul tuleks esmalt pöörata pilk tüdruku pere suunas.

Greta Thunberg ja ta ema Malena Ernman 20. septembril 2019 New Yorgis kliimastreigil
Greta Thunberg ja ta ema Malena Ernman 20. septembril 2019 New Yorgis kliimastreigil Foto: Lucas Jackson / Reuters/Scanpix

16-aastase Thunbergi ema Malena Ernman on ooperilaulja, metsosopran, kellel oli kuni 2016. aastani rahvusvaheline karjäär, kuid siis loobus naine lendamisest, kuna see on keskkonda kahjustav. Viimastel aastatel on ta esinenud vaid oma kodumaal ja mõnes Euroopa riigis.

Tüdrukus isa Svante Thunberg on näitleja, produtsent ja kirjanik ning ka vanaisa Olof on näitleja.

Greta Thunberg ja ta isa Svante Thunberg 2018
Greta Thunberg ja ta isa Svante Thunberg 2018 Foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP/Scanpix

Gretal on temast kolm aastat noorem õde Beata, kes on Rootsis tuntud lauljana.

Malena Ernman ja Svante Thunberg koos tütarde Beata ja Gretaga 2005
Malena Ernman ja Svante Thunberg koos tütarde Beata ja Gretaga 2005 Foto: Lizzie Larsson/TT /Scanpix

Pere ei söö liha, on taimetoitlased, nende kodumaja katusel on päikesepaneelid ning neil on elektriauto, mida nad kasutavad vaid äärmisel vajadusel.

Ema Marie Ernmani tuntakse ka sellest, et ta oli 2009 Moskvas toimunud Eurovisioonil Rootsi esindaja. Ta sai palaga «La Voix» 21. koha.

Malena Ernman esinemas 2009 Moskvas Eurovisioonil
Malena Ernman esinemas 2009 Moskvas Eurovisioonil Foto: imago stock&people / imago images / PicturePerfect/Scanpix

Ernman ei olnud enne oma tütre Greta kliimaaktivistiks muutumist keskkonnakriitiline. Venemaal toimunud Eurovisioonil kasutati tema kohta väljendit Rootsi ooperidiiva, kuna ta esines seal 40 000 eurot maksnud õhtukleidis.

Greta Thunbergist ja ta perest avaldati 2018 Rootsis raamat «Scener ur hjärtat» (Südameasjad), mis räägib ka sellest, kuidas Gretast sai kliimaaktivist.

Samas on nii Greta kui ta pere suunal kriitikat. Isa ja ema on süüdistatud selles, et tegemist on reklaamtrikiga, mille abil nad kuulsust koguvad. Greta ja ta vanemad eitavad seda.

«Liiguvad jutud, et minu pere kasutab mind oma kuulsuse eesmärgil ära, et mingid firmad ja poliitilised jõud kasutavad. Võin kätt südamele pannes kinnitada, et see ei vasta tõele. Samuti ei maksa keegi mulle selle eest, et ma inimesi kliimamuutuse ohtudest teavitan. Minu pereliikmetest said kliimaaktivistid alles pärast seda, kui ma olin aktiivselt selle teemaga tegelema hakanud,» kirjutas Thunberg 2019. aasta veebruaris Facebookis.

Greta Thunberg esinemas 25. septembril 2019 New Yorgis kliimamuutusepaneelil
Greta Thunberg esinemas 25. septembril 2019 New Yorgis kliimamuutusepaneelil Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NEWS AGENCY/Scanpix

Ema Malena Ernmani sõnul on palju inimesi, kelle arvates ei suuda 15–16-aastane tüdruk oma peaga mõelda, kõnesid kirjutada ja neid ette kanda, kuid tema tütar Greta suudab seda.

«Olen kuulnud, et täiskasvanud on Gretale sõnad suhu pannud, kuid see ei ole nii. Ta on süvenenud kliimamuutuse teemasse, uurides seda põhjalikult ja ta teab sellest palju. Kõik oma ettekanded on ta ise kirjutanud,» sõnas ema.

On neid, kelle arvates käis Ernmani karjäär lauljana alla ja ta lükkas oma tütre ette, et tema kaudu uut kuulsust saada. Ernman eitab seda.

Greta Thunberg ja ta ema Malena Ernman nende Stockholmi kodus 2018
Greta Thunberg ja ta ema Malena Ernman nende Stockholmi kodus 2018 Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT / Svenska Dagbladet/Scanpix

Greta Thunbergi fenomen sai alguse 2018. aasta väga soojal suvel, kui ta korraldas Stockholmis parlamendihoone ees kliimaprotesti. Ta eesmärgiks oli protestida kuni 2018. aasta sügisel peetud parlamendivalimisteni.

Thunbergi esiletõusu uurinud Rootsi sotsiaalteadlaste sõnul sai tüdruk kuulsaks selle tõttu, et ta etteastete jaoks oli aeg küps ja ta oli õigel ajal õiges kohas.

«Ta kuulsaks saamine oli mõnevõrra juhuslik, kuid ta jäi õigetele inimestele silma. Sotsiaalmeedia võimaldab nii mõndagi, kuid tuleb valvel olla, et see tagasilööke ei tekitaks,» sõnasid Thunberi tähelendu analüüsinud.

Nende arvates on kolm põhjust, miks Greta Thunberg ja tema sõnum meteoorina lendu läks.

«Esimeseks põhjuseks on, et viimastel aastatel on inimesed saanud üha teadlikumaks kliimamuutusest, seda nii ÜRO kui mitme teise organisatsiooni kaudu ning Greta kliimasõnum huvitab paljusid. Teine põhjus on, et Gretal on taga hea lugu. Ta oli esmalt üksinda protestinud koolitüdruk, kellel samas on Aspergeri sündroom, mis ei takista tal aktiivset elu elamast. Ta on supertüdruku sümbol. Kolmas põhjus on ta selge sõnum – kliimamuutus on kohal, sellega tuleb tegeleda siin ja praegu. Ta ei tee ettekirjutusi ega anna näpunäiteid, mida sellises olukorras teha tuleks, kuid ta rõhutab, et tänapäeva teaduse abiga peaks saama kõige hullema ära hoida. Ka valitsused ja rahvusvahelised organisatsioonid ei pea teda ohuks,» selgitasid asjatundjad.

Greta Thunberg esinemas 23. septembril 2019 ÜRO kliimakonverentsil
Greta Thunberg esinemas 23. septembril 2019 ÜRO kliimakonverentsil Foto: STEPHANIE KEITH / AFP/Scanpix

Nad lisaisd, et Greta Thunbergi fenomenis mängib suurt rolli asjaolu, et ta on pärit Rootsist, mida tuntakse kui humaanset, väikest ja uute asjade eest seisvat riiki.

«Greta on pärit turvalisest Põhja-Euroopa riigist, millel maailma silmis on positiivne kuvand ning tüdrukutel ja naistel on sellel riigis hea elada. Need nüansid tegid temast globaalsel areenil aktsepteeritu. Vähem tähtis ei ole ka selle tüdruku esinemis- ja kõneoskus,» lisasid Thunbergi fenomeni analüüsinud.

Lisaks ülistamisele on Greta Thunberg saanud ka kriitikat. Eelkõige just vanemalt põlvkonnalt ja meestelt, kelle arvates ei suuda teismeline rootslanna maailma muuta, vaid ajab lihtsalt «kuuma õhku suust välja».

«Kritiseerjad tunnevad, et nemad ei ole suutnud nii hästi tabada teemat kui Thunberg ja selle tõttu ründavad nad teda. See tüdruk tõstab oma kõnedes esile asju, millele oleks pidanud vähemalt 10 aastat tagasi hakkama aktiivsemalt tähelepanu pöörama. Thunberg on vanemate põlvkondade suhtes kriitiline, aga nemad omakorda tema suhtes, kuna tunnevad end kriitikast solvatuna,» teatasid sotsiaalteadlased.

Nad lisasid, et Greta etteasted on näidanud, et maailm ei saa enam vanaviisi edasi minna ja praegused võimulolijad tunnevad, et jäme ots hakkab nende käest ära libisema nooremate kätte. 

«Greta Thunbergist on saanud nii mõnegi juhi jaoks oht, kuna nad tunnevad oma positsiooni kõikumist ja otsuste kahtluse alla seadmist. Otsustusfoorumitel kuulatakse nüüd enam Thunbergi, mitte varem otsuseid langetanud keskealisi mehi,» tõdesid uurijad.

Kritiseerijad on mitmel korral küsinud, et kas Thunbergi vanemad ei suuda või oska oma last kontrollida ning miks see tüdruk ei käi koolis, vaid sõidab mööda ilma.

Sotsiaalteadlaste arvates mängib Thunbergi juures rolli ka see, et ta on naissoost ja noor.

«Varasemad kliimasõnumid on tulnud keskealiste meeste suust, kuid Greta on naissoost ja alles teismeline. Ta on oma elu alguses ja ei ole kogenud veel suuri tagasilööke, olles maailmaareenil nagu puhas leht. Globaalsete probleemide all küürus olev 21. sajandi maailm vajab sellist aktivisti, et säilitada lootus paremale tulevikule,» arvavad ta fenomeni uurijad.

Greta Thunberg 21.septembril 2019 ÜROs
Greta Thunberg 21.septembril 2019 ÜROs Foto: Eduardo Munoz Alvarez / AP/Scanpix

Greta Thunbergi kohta levivad ka vandenõuteooriad. Näiteks arvatakse, et tema taga on Ungari päritolu USA miljardär George Soros, kellel on rootsi tüdruku etteastetest mingil viisil kasu.

Thunbergi kohta levivad sotsiaalmeedias töödeldud fotod, kus ta on fotošopitud mitme maailma liidri juurde. Need fotod jätavad mulje, justkui oleks ta keskealiste liidrite mängukann.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles