Need vürtsid ennetavad mitmeid kroonilisi haiguseid

Lilian Laanepere
Copy
Vürtsidel on mitmeid kasulikke omadusi.
Vürtsidel on mitmeid kasulikke omadusi. Foto: Shutterstock

Sügisestel vürtsidel nagu kaneelil, nelgil, ingveril, kardemonil ja muskaatpähklil oli lisaks heale maitsele ka mitmeid tervislikke omadusi. Need aitavad ennetada vananemist ning leevendavad mitmeid kroonilisi haiguseid.

Kaneel sisaldab suures koguses antioksüdante, mis võitlevad kehas oksüdatiivse stressiga. Teadlased võrdlesid 26 populaarse vürtsi antioksüdantide sisaldust ning leidsid, et kaneelis on neid kõige rohkem. Kaneelile jääb alla ka supertoiduna tuntud küüslauk ning mitmete kasulike omadustega pune. Tänu suurele antioksüdantide sisaldusele aitab kaneel ennetada vananemisega kaasnevaid muutuseid. Antioksüdandid võitlevad organismis vabade radikaalidega ning aitavad hoida keharakkude tervist.

Kaneel võib kaitsta ka südamehaiguste ning diabeedi eest – kõigest üks gramm päevas stabiliseerib veresuhkrut ning vähendab halva kolesterooli sisaldust veres.

Ingver vähendab organismis põletikku ning ennetab südamehaiguseid. 2015. aastal tehtud uuringust selgus, et kõigest kaks grammi ingverit päevas vähendas diabeedihaigete veresuhkrut 12 protsenti. Lisaks on ingveril tugev põletikku leevendav toime, mis tähendab, et see ennetab mitmeid kroonilisi haiguseid nagu vähk, südamehaigused ning dementsus.

Nelk mõjub hästi seedimisele ning toetab maksa tööd ja stabiliseerib veresuhkru taset. Samuti on kindlaks tehtud nelgi vähki ennetav toime – nelgiekstrakt takistab kasvajate arengut ning põhjustab vähirakkude hävimist. Näiteks söögitoruvähi puhul vähendas nelk vähirakkude arengut 80 protsenti.

Nelgis leidub mitmeid inimesele vajalikke vitamiine ja mineraale – üks teelusikatäis sisaldab 30 protsenti päevasest mangaani vajadusest. Mangaan toetab aju tööd ning aitab hoida luud tugevad. Samuti leidub nelgis rohkelt K-vitamiini ja C-vitamiini ning antioksüdante, mis ennetavad kroonilisi haiguseid. Nelgis sisalduv eugenool leevendab oksüdatiivset stressi viis korda enam kui teised antioksüdandid.

Kardemon mõjub samuti seedimisele hästi – loomkatsetest on selgunud, et see leevendab ning ennetab tõhusalt maohaavandeid. Ühe katse käigus tekitati rottidele aspiriiniga maohaavandid ning leiti, et kardemoniekstrakt leevendas neid kuni 50 protsenti.

Teisest uuringust selgus, et kardemon aitab kõrge vererõhu vastu – kolm grammi päevas 12 nädala jooksul tõi kõrge vererõhuga inimeste vererõhu normi piiresse.

Muskaatpähkel on kasulik seksuaaltervisele ning veresoonkonna ning südame tervisele. Katsete käigus tehti kindlaks, et muskaatpähkel suurendab sugutungi ning parandab sooritust. Lisaks leevendab muskaatpähkel meeleoluhäireid ning depressiooni sümptomeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles