Euroopa Parlamendi komisjon ei kiitnud Ungari ja Rumeenia volinikukandidaate heaks

Copy
Rumeenlannast Euroopa Komisjoni transpordivoliniku kandidaat Rovana Plumb 12. septembril.
Rumeenlannast Euroopa Komisjoni transpordivoliniku kandidaat Rovana Plumb 12. septembril. Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS / Scanpix

Euroopa Parlamendi komisjon keeldus neljapäeval heaks kiitmast Rumeenia ja Ungari kandidaati Euroopa Komisjoni voliniku kohale, sest nad ei suutnud anda rahuldavaid vastuseid võimalikku huvide konflikti puudutavatele küsimustele.

Kahe kandidaadi tagasilükkamine on esimene suurem hoop EK tulevasele presidendile Ursula Von der Leyenile, kes on andnud oma 26 volinikust koosneva meeskonna europarlamendile otsustada.

Parlamendi õiguskomisjoni liikmed ütlesid, et Rumeenia sotsialist Rovana Plumb ja Ungari konservatiiv László Trócsányi ei suutnud nende kartusi veenvalt hajutada.

Komitee heakskiitu on vaja, et kandidaadid võiksid minna esmaspäeval algavale ametlikule kuulamisele, kuid uuritakse igaühe sobivust talle mõeldud ametikohale.

Raskusi nominatsiooniprotsessis oli mõlema kandidaadi puhul oodata. Trócsányi on Ungari EL-i vastase peaministri Viktor Orbáni valitsuse endine justiitsminister, Rumeenia valitsevate sotsialistide ridadesse kuuluv Plumb aga on seotud mitme suure korruptsiooniskandaaliga.

Mida kandidaatidega järgmiseks ette võetakse, ei ole selge.

Parlamendiliikmed saatsid von der Leyenile mõlema kohta kirja, milles väljendatakse muret huvide konflikti üle, ütlesid allikad.

«Mitte keegi ei oska ennustada, mis juhtuma hakkab,» ütles vasakäärmuslasest parlamendiliige Manon Aubry ajakirjanikele.

Transpordivolinikuks valitud Plumbil tuli anda selgitust kahe laenu kohta, milles komisjon nägi probleeme. «Ta oli väga nõrk,» ütles üks küsitlusel osalenud allikas.

Tundlikule laienemisvoliniku ametikohale valitud Trócsányile esitati küsimusi sidemete kohta õigusfirmaga, mille ta asutas 1991. aastal enne Orbáni valitsusse minekut.

Euroopa Komisjoni uus koosseis peaks astuma ametisse 1. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles