Austraalia peaminister sarjas ÜRO Peaassamblee kõnes kliimaaktiviste

Copy
Austraalia peaminister Scott Morrison kolmapäeva õhtul New Yorgis ÜRO Peaassambleel kõnet pidamas.
Austraalia peaminister Scott Morrison kolmapäeva õhtul New Yorgis ÜRO Peaassambleel kõnet pidamas. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Austraalia peaminister Scott Morrison kasutas kolmapäeval oma kõne ÜRO Peaassambleel selleks, et kiruda tema kliimapoliitika kriitikuid ja vihjata, et Rootsi aktivisti Greta Thunbergi kasutavad ära hämarad jõud.

Morrison, kes keeldus minemast kaks päeva varem aset leidnud ÜRO kliimatippkohtumisele, ütles, et Suur Vallrahu on «elujõuline ja vastupidav». Paar nädalat tagasi langetas tema enda valitsus vallrahu pikaajalise väljavaate «väga kehvaks».

«Austraalia annab kliimamuutuse vallas oma panuse ja me tõrjume vastupidiseid väiteid,» ütles Morrison, kes tõi 2017. aastal toonase rahandusministrina parlamenti söekamaka, et mõnitada opositsiooni pühendumust taastuvenergiale.

«Me oleme edukalt tasakaalustanud oma globaalsed kohustused mõistliku ja praktilise poliitikaga, et tagada oma keskkonna ja majanduse tulevik,» ütles peaminister.

Morrison jätkas, et kriitikud «vaatavad ehk teadlikult mööda meie saavutustest, sest faktid lihtsalt ei sobi narratiivi, mida nad meie panuse kohta luua tahavad.»

Ta märkis, et Austraalia on vastutav ainult 1,3 protsendi globaalsete emissioonide eest ning ta on heaks kiitnud 3,5 miljardi Austraalia dollari väärtuses kliimameetmeid.

Peaminister lausus ka, et Austraalia täidab Pariisi kliimaleppes võetud kohustuse vähendada 2030. aastaks kasvuhoonegaase 26-28 protsenti 2005. aasta tasemest.

Ta vihjas veel, et Rootsi teismelise kliimaaktivisti Greta Thunbergiga, kes paar päeva tagasi süüdistas maailma liidreid oma põlvkonna reetmises, manipuleeritakse.

Morrisoni sõnul on ta saanud palju kirjunoorukitelt, kes on tuleviku pärast mures. «Me peame austama ja kasutama oma nooremate põlvkondade kirge ja pürgimusi.»

«Ja me peame neid kaitsma teiste eest, kes nende ärevust suurendada, või veelgi hullem, alusetult muudeks eesmärkideks kasutada proovivad,» manitses peaminister. 

Keskkonnakaitsjad Morrisoni hinnangut Austraalia kliimapoliitikale ei jaga.

25 miljoni elanikuga oli Austraalia 2016. aastal suuruselt 15. süsihappegaasi õhkupaiskaja ja riigi emissioon elaniku kohta jäi alla vaid Saudi Araabiale.

Kliimameetmeid jälgiv ühendus Climate Action Tracker (CAT) teatas, et Austraalia meetmed ei ole piisavad ega kooskõlas pikaajalise eesmärgiga hoida globaalne soojenemine alla kahe kraadi, rääkimata 1,5 kraadist.

Varem sel nädalal heitis mainekas loodusuurija- ja kaitsja David Attenborough Morrisonile ette süsinikuemissioonidest mitte hoolimist ja tegevusetust võitluses kliimamuutusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles