Fotod: vaata, kes nautisid tänavust Tartu ettevõtlusgalat

Tartu Postimees
Copy

Täna tunnustas Tartu linn tublimaid ettevõtteid ning jagas auhindu. Ettevõtluse auhindade jagamisele tuli ettevõtjaid erinevatest valdkondadest. 

Tartu linnapea Urmas Klaas sõnas, et möödunud aasta on taas olnud edukam kui eelmine. Võrreldes ülemöödunud aastaga kasvasid investeeringud 14 miljonit, 2018. aastal tegid erinevad ettevõtted Tartu linnas investeeringuid 125 miljoni euro eest. Kasumit kasvatati 30 miljonit. Ka kasvas olulisel määral müügimaht. 

Klaasi sõnul pole head halvata ning ta ütles, et kindlasti läheks Tartu ettevõtetel veel paremini, kui transpordiühendused paraneksid. «Ettevõtjad on välja toonud, et neljarealine Tallinna–Tartu maantee parendaks ettevõtlust suurel määral,» rääkis meer. Ta lisas, et kehv transpordiühendus on nagu teel risti ees olev tormiga maha kukkunud puu. 

Ka on Tartus märgata tööjõupuudust. Klaas soovitas ettevõtjatel teha rohkem koostööd ülikoolide ja kõrgkoolidega, sest just sealt tuleb palju spetsialiste ja noort tööjõudu.

Linnapea rääkis ka kultuuripealinna tiitlist, mida Tartu 2024. aastal kannab. Klaas tõi välja Kassitoomel toimuva Vanemuise sümfooniaorkestri suvekontserti ja Tartu linna päeva, mida kohalikud ettevõtjad tublisti sponsoreerivad. «Me ei soovi lihtsalt lati alt läbi pugeda, eesmärk on olla parima ja meeldejäävaim kultuuripealinn. Jätame Euroopa kultuuripealinnana märgi maha.»

Enim töökohti loonud osaühing Torm Metall on Tartus tegutsev ja kiiresti arenev metallitöötluse ettevõte, kus toodetakse vabaajatooteid ning pakutakse mitmekülgset tootmisteenust. Suurem osa ettevõtte toodangust eksporditakse. Ettevõtte müügitulu oli 9,7 miljonit eurot ja töötajaid 109. Juurde loodi 22 töökohta.

Suurim ekspordi kasvataja osaühing Data Print on paindlik ja kiiresti arenev flekso- ja digitrükikoda. Ettevõtte teenindusvaldkonnad on seotud toiduaine-, joogi-, ravimi- ja keemiatööstusega. Ettevõtte müügitulu oli 12 miljonit eurot ja nende ekspordimaht kasvas üle kahe korra.

Kiire kasvuga väikeettevõtja aktsiaselts Aasta Auto on Škoda ametlik esindaja Lõuna-Eestis ja Audi kaubamärgi järelteenindaja. 2018. aasta müügitulu oli 24,8 miljonit eurot, mis oli 15,4 protsenti suurem kui 2017. aastal. Puhaskasum suurenes võrreldes eelneva aastaga üle veerandi. Ettevõttes töötab 55 inimest.

Kiire kasvuga suurettevõtja aktsiaselts Olerex on 1994. aastal asutatud Eesti kütusefirma, mille müügivõrku kuulub tänaseks juba üle 95 täisteenindusjaama ja kiirtankla üle Eesti. Ettevõtte müügitulu oli 384 miljonit eurot, võrreldes mullusega on kasv 52 miljonit. Eestisse loodi juurde 33 töökohta ja kasum oli 2,4 miljonit eurot.

Tartu parima ettevõtja konkursil said osaleda kõik ettevõtjad, kelle üks tegevuskoht asus Tartus. Parimad selgitatakse välja ettevõtjate majandusnäitajate põhjal, alusandmetena kasutatakse äriregistrile enne 2019. aasta 1. juulit esitatud 2018. aasta majandusaasta aruandes esitatud majandusnäitajaid. 

Tartu parimaid ettevõtjaid on valitud alates 1998. aastast. Lisaks tunnustatakse parima ettevõtja konkursil ka erikategooriate parimaid, mille on välja valinud Tartu ettevõtluse tugistruktuurid. 

Erikategooriate parimad

  • Koos sihtasutusega Tartumaa turism valiti 2018. aasta turismiteoks Kammivabriku sündmuskeskus.
  • Tartu kutsehariduskeskuse parim partner oli osaühing Astro Baltics.
  • Tartu biotehnoloogia pargiga tunnistati edukaimaks meditsiini ja eluteaduste valdkonna ettevõtjaks aktsiaselts Kliinik Elite.
  • Edukaim alustaja Tartu loomemajanduskeskuses oli osaühing Metallistuudio.
  • Tartu teaduspargi aasta ettevõtteks osutus osaühing Evikon MCI.
  • Silmapaistvaim iduettevõte on tänavu osaühing Fractory Solutions.
  • Tartu ülikooli spin-off ettevõte on aktsiaselts Airel.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles