Arvamused lahknesid «Esimeses stuudios» kardinaalselt: Sõerdi hinnangul on eelarve masendav, seevastu Aabi arvates suudetakse nii mõndagi ellu viia

Copy
Eurod.
Eurod. Foto: Toomas Huik / Postimees

Riigihalduse minister Jaak Aab (Keskerakond) ja opositsioonilise Reformierakonna rahvasaadik, endine rahandusminister Aivar Sõerd jäid seekordses «Esimeses stuudios» 2020. aasta riigieelarve eelnõu osas kardinaalselt eri meelt.

Jaak Aab avaldas arvamust, et tuleva aasta riigieelarve eelnõu on raha kulutamise prioriteetide osas päris hästi tasakaalustatud. «See on selle valitsuse tahe olnud,» sõnas minister.

Seevastu Aivar Sõerd oli eelarve suhtes väga kriitiline. «Ma arvan, ma ei liialda, kui ütlen, et see ongi sõnamurdmise ja paigaltiksumise eelarve.» Sõnamurdmise poole pealt tõi Sõerd esile koalitsiooni varasema lubaduse viia läbi erakorraline pensionitõus, samuti paigal seisva teadusrahastuse.

«Ja muidugi taustaks on see, et me oleme jõudnud olukorda, kus majanduskasv aeglustub ja samal ajal me peame eelarve seisu parandama. Aga see olukord on ju tekitatud teil endal,» tuletas Sõerd meelde Jüri Ratase eelmise valitsuse poliitikat.

Aab märkis, et valitsus pole jõudnud kõiki plaane ellu viima hakata, küll aga on selge, et Haigekassa saab tuleval aastal raha juurde, mis peaks tähendama, et arstiabi järjekorrad ei pikene. Samuti tõi ta esile õpetajate, politseinike ja päästjate palgatõusu. Lisaks tuleb valitsusel üle vaadata riigivalitsemise ja eurorahade jagamise süsteem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles