Koirohu ja nelgiõli sisse võtmine lõppes tõsise tervisehädaga

Marilin Vikat
, vanemtoimetaja
Copy
Koirohi on mürgine.
Koirohi on mürgine. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Terviseameti mürgistusteabekeskus hoiatab infoliinile saabunud telefonikõnedele tuginedes, et eeterlike õlide sisse võtmine võib lõppeda tõsise mürgistusega – näiteks eugenooli sisaldav nelgiõli tekitab seespidisel tarbimisel muuhulgas maksapuudulikkust.

Mürgistusteabekeskuse Mare Oderi sõnul tuli eelmisel nädalal abipalve inimeselt, kes oli internetist lugenud soovitust manustada parasiitide vastu niinimetatud puhastuskuuri raames purustatud nelki, koirohtu ja kassiküünt, tarbides sellist kooslust kahe nädala jooksul ühe kapsli kaupa päevas. Patsient kurtis valu maksa piirkonnas ning sügelust üle keha. «Nii tujooni sisaldav koirohi kui toksiin eugenooli sisaldav nelk on teadaolevalt mürgised taimed, nelgiõli kasutamist seespidiselt me kindlasti ei soovita. Eugenool tekitab maksapuudulikkust, samuti suurte koguste manustamisel kesknärvisüsteemi pärssimist ja krampe,» ütles Oder.

Ohutut kogust nelgiõli manustamiseks teaduspõhised allikad välja ei too – kõik allikad soovitavad seda kasutada ainult välispidiselt, suukaudsel manustamisel tuleb olla tähelepanelik mürgistussümptomite tekkimise suhtes. Selliste taimede nagu nelk või koirohi puhul pole tegemist ei ravimi ega ka laiemalt tunnustatud toidulisandiga, seega puuduvad meditsiinilistes andmebaasides ka nendest jahvatatud pulbrite toksiliste annuste piirkogused. Nende taimede toksilisest toimest on põhiliselt olemas juhtumiraportid nendest kordadest, kui inimestega juba midagi juhtus - näiteks laste puhul on ägeda mürgistuse saamiseks piisanud paarist milliliitrist.

Samuti sõltub taimsete preparaatide toimeaine sisaldus suuresti taime kasvutingimustest, tulenevalt kvaliteedikontrolli puudumisest võib mõni preparaat sisaldada aga hoopiski muid koostisaineoid. Nii-nimetatud «sajaprotsendiliste taimsete ravimite» analüüsimisel on nii mõnigi kord leitud, et need ei sisalda toimeainet üldse või sisaldavad lisaks sellele veel mitmesuguseid keemilisi ühendeid, mis taimedest sinna kindlasti ei sattunud. Maksakahjustuse sümptomid hakkavad tavaliselt ilmnema 24 tundi peale mürgistuse kujunemist. Seega, kui soovitakse kasutada loodusravi, on kapslite asemel ohutum tarvitada ümbertöötlemata ravimtaimi.

«Kui keegi on ilusa jutuga müügitöö tulemusena kasutanud eeterlike õlisid seespidiselt, siis soovitame tungivalt lõpetada selliste ainete manustamine ja vajadusel teha perearsti juures maksanäitajate analüüsid. Maksakahjustuse korral on ravi sümptomaatiline ja perearst kindlasti oskab seda korraldada,» ütles Oder. «Tuletame inimestele meelde, et looduslik ei võrdu ohutuga.  Looduslikud on ka roheline kärbseseen, tsüaniid ja radiatsioon. Imeravimeid ei ole olemas ning müügijuttu kuulates tuleb säilitada kriitiline mõtlemine.»

Terviseameti mürgistusteabekeskuse infoliin 16662 on avatud ööpäevaringsel kõikidel nädalapäevadel nii elanikele kui ka tervishoiutöötajatele. Telefoniliinile helistamine on anonüümne ning kohaliku kõne hinnaga (välisriigist helistades +372 7943 794).

Lisainfot leiad siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles