Pildid ja video: prints Harry astus Angola miiniväljal oma ema printsess Diana jälgedes

Inna-Katrin Hein
Copy

Briti prints Harry on visiidil Angolas, mida 1997. aastal külastas ka ta ema printsess Diana, kes kutsus siis riike üles maamiinidest loobuma.

Kui Diana külastas Huambos asunud miinivälja, siis prints Harry tutvus 22 aastat hiljem Diricos asuva miiniväljaga, teatab dailymail.co.uk.

Prints Harry 27. septembril 2019 Angolas Dirico, mille ala puhastatakse maamiinidest
Prints Harry 27. septembril 2019 Angolas Dirico, mille ala puhastatakse maamiinidest Foto: Dominic Lipinski / PA Wire/PA Images/Scanpix

Huambos ja Diricos olid Angola valitsusvastaste sõjajõudude baasid, mille juures olevad alad seal olnud sõjajõud enne taganemist mineerisid.

Nii nagu Dianal oli ka Harryl seljas kaitsevest ja peas kaitsekiiver, kui nad osaliselt miinidest puhastatud alal liikusid.

Prints Harry ja printsess Diana (paremal)
Prints Harry ja printsess Diana (paremal) Foto: EPA/Scanpix

Fotograafid tegid Angolas Harryst umbes samasugused pildid nagu aastaid varem oli tehtud Dianast. Piltidel on näha ka portugali keeles silte «Perigo Minas!» (Hoidu miinidest), millel on samuti pealuu ja kaks säärekonti.

Printsess Diana 1997 Angolas Huambos, mida puhastati maamiinidest
Printsess Diana 1997 Angolas Huambos, mida puhastati maamiinidest Foto: John Stillwell / PA Wire/PA Images/Scanpix

Angolas maastikke miinidest puhastav heategevusorganisatsioon Halo Trust esitles Harryle, kuidas miine otsitakse ja kahjutuks tehakse ning prints sai ka ise ühe miini kaugjuhtimise teel õhkida, olles ohutus kauguses.

Halo Trusti Dirico piirkonna juht Jose Antonio näitas Harryle paiku, mida ta meeskond on alates augustist miinidest puhastanud ja teatas, et nad loodavad tööga jõuda lõpule oktoobris.

Enne kunagisele miiniväljale minemist teavitati Harryt julgeolekuohtudest, et ta ei astuks miinidest puhastatud ja märgitud teelt kõrvale, ei hüppaks, jookseks ega puudutaks midagi.

Harry ja ta naine, Sussexi hertsoginna Meghan teatasid Instagramis, et printsess Diana tegi maamiinide ohtlikkusest rääkides tänuväärset tööd ja aitas oma külastustega muuta maailma.

«Harryl on hea meel külastada paiku ja kogukondi, kus ta ema aastaid varem oli külaliseks. Diana oli nende hääleks, keda kuulda ei võetud. Ta tegeles nende teemadega, mis olid häirivad ja millest taheti vaikida,» kirjutati Briti kuningliku pere leheküljel.

Harry pidas Angolas kõne, milles ülistas Halo Trusti miinide otsimise ja hävitamise tööd ning miinide tõttu kannatada saanute aitamist.

«Maamiinid on sõja paranemata haavad. Maamiinide kahjutuks tegemine aitab kogukondadel leida nii sisemise kui välise rahu. Koos rahuga avanevad uued võimalused. Ka Angola loodust tuleb kaitsta. Mul oli harukordne võimalus ööbida Kito jõe ääres telgis,» sõnas prints.

Ta lisas, et Angola peaks arendama looduskaunites paikades loodusturismi.

Prints Harry oli külaliseks Luanda ortopeediakeskuses, kus abistatakse maamiinide tõttu jäsemetest ilma jäänud inimesi ja kus valmistatakse proteese. Sama keskust külastas 1997. aasta jaanuaris ka printsess Diana, kes vestles seal olnud patsientidega.

Angola on riik Aafrika edelaosas Atlandi ookeani kaldal. Piirneb Namiibiaga lõunas, Kongo Demokraatliku Vabariigiga põhjas ja kirdes, Sambiaga idas.

Angola eksklaav Cabinda piirneb Kongo Vabariigiga põhjas ja Kongo Demokraatliku Vabariigiga lõunas.

24 miljoni elanikuga Angolas oli 1974–2002 kodusõda, milles hävines infrastruktuur ja majandus oli madalseisus. Pärast sõda algas välislaenude toel kiire areng.  

Angola esimesteks asukateks olid khoisani hõimud, kelle bantu keeli rääkivad hõimud kõrbealadele tõrjusid. 1483 hakkasid portugallased Angola rannikule rajama kindlustusi. 19. sajandil algas Angola ala süstemaatiline allutamine Portugali võimule, mis jõudis lõpule 1920. aastateks ning kuni 1975. aastani oli Angola Portugali asumaa.

1950. aastatel alanud vabastusliikumine muutus 1961. aastal relvastatud vastupanuks. 1974. aastal algasid relvastatud kokkupõrked Angola erinevate parteide ja militaarliikumiste vahel, osasid neist toetasid Ameerika Ühendriigid ja LAV, teisi aga Kuuba ja Nõukogude Liit. 1975 kuulutati Cabinda eksklaavis välja iseseisvus ja 1994 sõlmiti vaherahu.

Kodusõda lõppes 2002. aastal pärast partei UNITA militaarjuhi Jonas Savimbi hukkumist lahingus.

Maamiin on maapinnale või maapinna alla peidetuna paigutamiseks valmistatud lõhkekeha, eesmärgiga hävitada seda mõjutavat vastase elavjõudu või tehnikat.

Printsess Diana hoidmas 1997 Angolas käes ohutut maamiini
Printsess Diana hoidmas 1997 Angolas käes ohutut maamiini Foto: Juda Ngwenya / REUTERS/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles