Kuidas vältida hullu magusaisu: need trikid aitavad!

Naine
Copy
Foto: Matheus Ferrero / Pexels

Värske uuringu tulemused näitavad, et kiudained aitavad magusanälja vastu.

Toitumisuudised Londonist! Mahuka uuringu tulemused kinnitavad: laguprodukt propionaat, mis tekib kiudainete seedimisel, toimib isupärssivalt. Aju reageerib tänu sellele kaloririkkale toidule nõrgemini. Eksperimendi ajal tarbisid katses osalejad propionaadiga rikastatud jooki ja väitsid katse lõpus, et pitsa, šokolaad ja teised patutoidud kõnetasid neid vähem kui muidu ning näljatunne oli väiksem. 

Teadlaste sõnul oli see selge viide, et propionaat on toidulisandina tõhus isuvähendaja ja see võib olla abiks dieeti pidades. 

Söö kiudaineid

Samasugune toime olevat aga ka kiudainerikkal toitumisel ilma propionaadi kunstliku lisamiseta. Selleks et sooles tekiks vastav kogus isuvähendavat laguprodukti, tuleks päevas ligi 60 grammi kiudaineid tarbida, kirjutab Freundin. 

10 kõige kiudainerikkamat toiduainet: 

10. koht: mandlid

9. koht: sojajahu

8. koht: mungoad

7. koht: kikerherned

6. koht: kookoshelbed

5. koht: kakaopulber

4. koht: linaseemned

3. koht: nisukliid

2. koht: sojakliid

1. koht: konjakijahu

Miks aitab konjakijahu nii hästi hundiisu vastu?

Kiudainerikaste toiduainete nimekirja tipus on konjakijahu. Konjakijahu saadakse konjakijuurest. Konjakitaim ehk konnyaku ehk Riviére'i titaanjuur kasvab kõrgetes piirkondades Jaapanis, Hiinas ja Indoneesias. Konjakijuur koosneb 75 protsendist mitteseeditavatest süsivesikutest ja on kiudainerikas, madala energiatiheduse ja väheste kaloritega. 77 grammi kiudaineid 100 grammi kohta on tõeline dieedisaladus. Ta hoiab ka kõhu kaua täis.

See kiudaine-ime sai kuulsaks Jaapani päritolu Shirataki-nuudlitega, mis sarnanevad klaasnuudlitega, kuid sisaldavad vaid umbes viis kilokalorit 100 grammi kohta. Võrdluseks: tavalises pastas on 350 kilokalorit 100 grammi kohta. 

Nii konjakijahu kui Shirataki-nuudleid saab osta internetist ja looduspoodidest. Ja teadmiseks kõigile maiasmokkadele: imejahust saab võluda ka erinevaid külmi desserte, näiteks pudingit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles