Tartlased kuulevad orelikõlalist muusikapäeva, aga mitte ainult

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Oreli sees on mitut sorti viled.
Oreli sees on mitut sorti viled. Foto: Elmo Riig / Sakala

1. oktoober on rahvusvaheline muusikapäev, mil saab Eestis kuulata üle saja kontserdi. Tartumaal tõstab selle päeva korraldajana Eesti muusikanõukogu koos parimate kodumaiste organistidega erilise au sisse oreli.

1. oktoobri esimene orelikontsert on kell 12 Tartu Jaani kirikus, kus teeb muusikat Toomas Trass. Ta ei ole lihtsalt organist, vaid on ka helilooja. Ta on andnud orelikontserte Eestis, Euroopas, Venemaal ja Ameerikas, tema teoseid on esitatud Lääne-Euroopas, Ameerikas, Jaapanis jm.

Samal ajal saab kuulata Nõo Püha Laurentsiuse kirikus esinemas Anna Humalat, kes on Tartu Pauluse koguduse organist. Samuti kell 12 esineb Äksi kirikus Kristel Aer, kes on tuntud ka orelipedagoogina, ja kell 13 (varem oli ekslikult kirjas tund varem) saab Tartu katoliku kirikus kuulata Aare-Paul Lattiku mängu.

Kell 13 mängib Võnnu kirikus Ulla Krigul. Kell 15 näitab organist Kaisa Kuslapuu koos viiuldaja Helin Pihlapiga Tartu Maarja koguduse majas (Õpetaja 5, varem oli ekslikult märgitud kirikus), et orel on ka ansamblipill.

Orelikõlalise muusikapäeva lõpetab kell 18 Vanemuise kontserdimajas Lattiku, Trassi, Humala, Aeru ja Kriguli esinemine.

Siiski tund aega enne seda on huvilistel võimalik osa saada ka ilma orelita kontserdist ehk kuulama minna Tartu linnamuuseumi saali tšellist Olja Raudoneni ning pianist Margus Riimaad, kelle kavva valitud lood jutustavad elust, tunnetest ja kestvast armastusest.

Tartu linnamuuseumi saalis mängivad 1. oktoobril kell 17 tšellist Olja Raudonen ja pianist Margus Riimaa.
Tartu linnamuuseumi saalis mängivad 1. oktoobril kell 17 tšellist Olja Raudonen ja pianist Margus Riimaa. Foto: MARGUS ANSU

Kuidas selline kava sündis, saab lugeda homsest Tartu Postimehest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles