Nädalavahetus tuleb harjumatult soe (1)

Helve Meitern
, Ilmateenistuse sünoptik
Copy
Foto: Marko Saarm / Sakala

Nädalavahetus tuleb viimaste nädalate ilma arvestades harjumatult soe ja õhutemperatuur võib küündida 16 soojakraadini, uuel nädalal läheb taas jahedamaks.

Laupäev tuleb veel eemalduva kõrgrõhuala toel üsna päikeseline ja soe, päevasoe tõuseb 14-16 kraadini. Kuid juba pärastlõunal saabub Põhjamerelt meie saartele madalrõhulohk ühes vihmaga. Pühapäeva ööks on kogu Eesti kaetud tihedate vihmapilvedega. Päevaks pilvetekk lühiajaliselt siin seal rebeneb ja vihmale tuleb lühiajalisi vaheaegu, suurem on selleks võimalus Ida-Eestis ning õhtul võib ka saartel päikeseloojangut näha.

Nädalavahetusel on Eesti kohal veel ka soe õhumass ja nii ei lange õhutemperatuur enam viiest kraadist madalamale ja päeval tõuseb termomeetrinäit 12-15 kraadi peale.

Esmaspäeval haarab madalrõhuala kogu Läänemere piirkonna. Ilm on jätkuvalt vihmane ja veel ka soe.

Teisipäevaks koondub madalrõhkkonna kese Soome keskosa kohale. Vihmasajud jätkuvad, aga kuna piki madalrõhuala lääneserva saabub loodest külmemat õhku, siis lisaks võib siin-seal vihma sekka sadada ka lörtsi. Seni mõõduka tugevusega puhunud lõunakaare tuul (vaid ajuti ulatuvad tuuleiilid rannikul 15, laupäeval Liivi lahe ümbruses lühiajaliselt17 m/s), hakkab teisipäeval iseloomu näitama.

Teisipäeva öösel merelt tugevnema hakkava edela- ja läänetuul puhangud ulatuvad lahtedes hommikuks 20 m/s, päeval tugevneb tuul ka mandril 14-17 m/s. Õhutemperatuur langeb ja sooja on nii öösel kui ka päeval 8-11 kraadi, tihedamate sajupilvede all aga ainult 5..6 kraadi.

Kesknädalast töönädala lõpuni jääb Eesti madalrõhuvööndisse, kord külastavad tihedamad vihmapilved meid lõuna, siis jälle lääne poolt. Tuul puhub lõunakaarest ja on üsna rahutu, kuid mitte tormine. Õhutemperatuur langeb öösel pikemate selgimiste korral taas null kraadi ümbrusesse, kolmapäeva päeval tõuseb veel üle 10, kuid reedel jäävad päevamaksimumid mitmel pool 10 pügalast madalamale.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles