Rouhani väitel pakkus USA kohtumise eest Iraanile kehtestatud sanktsioonide tühistamist (1)

Copy
Iraani president Hassan Rouhani (esiplaanil keskel) reedel Teherani Mehrabadi lennujaamas pärast naasmist New Yorgist ÜRO Peaassambleelt.
Iraani president Hassan Rouhani (esiplaanil keskel) reedel Teherani Mehrabadi lennujaamas pärast naasmist New Yorgist ÜRO Peaassambleelt. Foto: AFP/SCANPIX

Iraani presidendi Hassan Rouhani sõnul ütlesid Euroopa liidrid talle New Yorgis ÜRO Peaassambleel, et USA on valmis tühistama Teheranile kehtestatud sanktsioonid vastutasuks kõnelustele tuumaleppe üle. 

«Saksa kantsler, Briti peaminister ja Prantsuse president olid seal (New Yorgis). Nad nõudsid selle kohtumise toimumist ja ütlesid, et ka Ameerika on lubanud sanktsioonid tühistada,» ütles Rouhani reedel riigitelevisioonis. 

«Järgmisena arutati seda, missugused sanktsioonid tühistatakse. Nad kinnitasid, et tühistavad kõik sanktsioonid,» lausus Iraani president. 

Mõned Euroopa ametnikud tegid ettepaneku «see kirja panna...See (sanktsioonide tühistamine) juhtub», lausus ta. 

Rouhani on pikka aega rõhutanud, et läbirääkimised USA ja Iraani vahel ei tule kõne alla enne, kui Washington tühistab riigile kehtestatud sanktsioonid ja lõpetab maksimaalse surve kampaania islamivabariigi vastu.  

USA president Donald Trump lükkas reedel Rouhani väited tagasi, öeldes, et ettepanekut sanktsioonid tühistada ei tehtud. 

«Iraan tahtis, et ma tühistaksin neile kehtestatud sanktsioonid, et me saaks kohtuda. Ma ütlesin, et loomulikult mitte,» kirjutas Trump Twitteris. 

Iraani president ütles pärast ÜRO Peaassambleelt Teherani naasmist Mehrabadi lennujaamas, et ettepaneku «raamid» ei olnud vastuvõetavad. 

«Kui me peame läbirääkimisi sanktsioonide õhkkonnas, sanktsioonide olemasolu ja maksimaalse surve mürgises õhkkonnas...ei saa keegi ennustada, missugused võivad olla nende kõneluste tagajärjed,» ütles Rouhani. 

Trump juhtis Ühendriigid mullu mais Iraani tuumaleppest välja ja taaskehtestas Teheranile karmid majandussanktsioonid eesmärgiga viia riigi naftaeksport nulli ja sundida seda loobuma agressiivsest välispoliitikast.

Tuumaleppe Euroopa osapooled - Prantsusmaa, Saksamaa, Suurbritannia ja Euroopa Liit - püüavad lepet iga hinna eest säilitada. Prantsusmaa on üritanud veenda USA-d pakkuma Iraanile mingil kujul sanktsioonileevendust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles