Telefoniarvustus: ootamatu Note 10

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Samsung Galaxy Note10 esmaesitlus New York City's
Samsung Galaxy Note10 esmaesitlus New York City's Foto: Bryan Bedder / AFP

Samsungi uusim kõrgklassi mobiiltelefon Galaxy Note 10 on kahtlematult igas mõttes kaasaegne ja tipptasemel riist- ning tarkvaraga seade, kuid mille osad uuendused on mõnevõrra ootamatud ning hind tipptelefonidele omaselt krõbedavõitu.

Mõõtudelt on tegemist nö paraja suurusega seadmega, mis pole liiga suur ega liiga väike, et see ühelt poolt õhtuse jooksu ajal taskusse pista või teisalt ka videod ja artiklid rahulikult ära vaadata. Seade kaalub vaid 168 grammi, mis on isegi üllatavalt väike näitaja ekraani suurust ja aku mahutavust arvestades. Tegelikult on tegemist lausa läbi aegade kergeima j väikseima Note-seeriaga telefoniga üldse.

Super AMOLED tüüpi ekraani diagonaaliks on täpsemalt 6,27 tolli ja kuna ekraani servad on kumerad, siis tegelikult on see veidi väiksemgi. See tipptelefonidele nii omane servade kumerus on tegelikult ka veidi häiriv – kui näiteks mõne striiminguteenuse pakkuja (Dailymotion) veebis täisekraanvaates videot vaadata, siis kipub ajariba jääma just sinna kumeruse allaossa ja mõnikord tuleb hea mitu korda toksata, et ajas edasi või tagasi liikuda. Mänguritele meeldib samuti lameekraan kindlasti palju enam, aga käes hoida on kumerate servadega seadet kindlasti mõnusam.

Ekraani resolutsiooniks on 2280x1080 pikslit ja pikslitiheduseks 401 ppi. Kuva sageduseks on 60 Hz, mis on palju väiksem näiteks sel nädalal esitletud OnePlus 7t ekraanist, millel sageduseks 90 Hz.

Ekraan on kaetud uusima ja kriimustustele ning põrutustele vastupidavaima Gorilla Glass 6 kaitseklaasiga. Väliskujult on tegemist kaasaegselt sihvaka seadmega, ehk siis pikkus ja laiuse suhe on tublisti pikkuse kasuks muditud ja nii ulatub pöidlaga ekraanil suuremat osa kasutama.

Ekraani sisse, selle alumisse ossa on integreeritud ka ultraheli tehnoloogiat kasutav sõrmejäljelugeja ning seadme ülaosas asub silmaiirise lugeja. Mõlemad siis ette nähtud seadme lukustusest vabastamiseks ja näiteks pangaäppide puhul ka sisselogimiseks. Samsung peaks veel kindlasti vaeva nägema ekraani sisselülitamise kiirusega – sõrmejälje tuvastamise ajal tahaks näha juba märksa kiiremat ekraani aktiveerumist.

Aga mis siis seadmes ootamatu on? Eelkõige selle kõige kasutatavam osa ehk toitenupp. Mobiili parem külg on nüüd muudetud täiesti nupuvabaks ja nii on ka toitenupp viidud vasakule küljele ja seadme sisselülitamine toimub pöidla asemel nimetissõrmega. Või siis sõrmejäljelugeja ja näotuvastusega  - kuidas keegi soovib.

Igal juhul tundus see uuendus esmalt päris harjumatu. Kuid üllatus! Vähem kui tunni pärast harjud sa sellega niivõrd ära, et ei pane enam uuendust absoluutselt tähele. Seega ei ole ma uuenduse suhtes kuidagi kriitiline.

Lisaks on muutunud ka toitenupu funktsionaalsus. Sellel sõrme pikalt peal hoides ei avane enam vaikeseadena automaatselt väljalülitamise menüü vaid hoopis kasutajaabi Bixby. Küll aga saab küljenupu seadete alt selle ära muuta ja vana hea toimimine taastada. Kui teha sellel nupul kaks kiiret vajutust, siis saab panna avanema kas kaamera, mõni soovitud rakendus või taas Bixby.

Seadme kolmikkaameral on megapiksleid 12+12+16 (vastavalt lainurkkaamera, suumkaamera ja ülilainurkkaamera, lisaks sügavusandur bokeh-efekti jaok) ning selfie-kaameral 10. Vaatevälja laius on kaameral maksimaalselt 104 kraadi. Fotode maksimaalseks suuruseks on 4608x3456 pikslit

Võtterežiimides on nüüd ka tavamudelil öörežiim ja see teeb pimedaajal vägagi korralikke fotosid – näiteks vaade vanalinnale:

Vaade Tallinna vanalinnale
Vaade Tallinna vanalinnale Foto: Aivar Pau

Huvitav uuendus on seadmel seoses videote salvestamisega. Nimelt suumib see nüüd ka heli – ehk pildi suumisel näiteks kõnepidajale proovib seadme mikrofon püüda ka heli just kõneleja suunast.

Mis mulle kaamerate juures väga ei istu, on nende asukoht tagaküljel. Ma keeldun kiitmast mis iganes tootja mobiili disaini, millel tasapinnast väljaulatuv kaamerakomplekt on viidud ühte või teise nurka viisil, kus laual olles seadme ekraani toksides hakkab seade selle osas kõikuma. Note 10 kõigub, eelmine mudel S10 ei kõikunud, kuna selle kaamerad asusid tsentris.

Euroopas müüakse seda mobiili Samsungi enda toodetava protsessoriga Exynos 9825, millel 8GB RAM (reaalselt 7,22)-mälu ja 256 GB (kasutaja kasutuses 229 GB) sisemälu. Huvitaval kombel pole Samsung lisanud sellele mobiilile mälukaardi sisestamise võimalust – kas selge soov mõjutada kasutajaid asuma kasutama tasulisi pilveteenuseid?

Mobiilil on olemas Dolby Atmos stereokõlarid ja need on timmitud isegi üllatavalt hästi tasakaalustatuks. Seega pole vaja enam alati loota vaid kõrvaklappidele (karbis kaasas Samsungi AKG klapid, millel USB-C liides), et muusika ja videod korraliku heliga vaadatud saaks. Klassikalist kõrvaklappide sisendit sellel seadmel enam pole.

Seadme aku mahutavuseks on keskpärane 3500 mAh, mida saab laadida nii USB-C tüüpi kiirlaadijaga (võimsusega 25W, mis pole kindlasti maailmarekord) kui juhtmevabalt. Aku vastupidavus on olnud Samsungi mobiilide üks suuremaid murelapsi (pärast Note 7 plahvatusi) ja erilist revolutsiooni ei toonud kaasa ka Note 10. Juhtmevabalt saab aku laadimise pöörata ka vastupidiseks, ehk laadida power-share funktsionaalsuse abil näiteks nutikella, kõrvaklappe või teist seadet, asetades selle Note10 tagaküljele.

Mis tarkvaraplatvormi puutub, siis on selleks Androidi eelmine versioon ehk 9. Samsung on sellele ise peale ehitanud OneUI nimelise kasutajaliidese, mis võimaldab muu hulgas kasutusele võtta tumeda režiimi.

Seade on tippmobiilide omaselt veekindel (IP68). Sensoritepargi liikmeteks on sõrmejälje lugeja, valgussensor, kiirendusandur, baromeeter, güroskoop, lähedussensor, kompass ja silmaiirise lugeja, sammulugeja jne.

Seade on saadaval kahes toonis, mida Samsung ise nimetab kumavhõbedane (sisuliselt ikka poolmattpeegel)  ja kumavmust.

Ahjaa, sellel mobiilil on Note-seeriale omaselt olemas ka tore mänguasi nimega S Pen puutepliiats. Aga las ta siis olla seal kuskil sisemuses… Mina pole selles endale veel midagi kasulikku suutnud tuvastada – ekraanile ja fotodele on küll tore midagi joonistada, aga no ma ei tea… Kaugjuhtimispuldina saab ka seda pliiatsit kasutada, kui keegi peaks oma seadet esitlusel rakendama või ei viitsi seadet kätte võtta, et järgmine laul mängima panna. Uuendusena on aga telefonil Handwriting to Text funktsioon, millega saab pliiatsiga kirjutatud teksti automaatselt digitaalseks muuta.

Selle mobiili hinnaks on hetkel ligikaudu 950 eurot. Kindel võib olla selles, et selle raha eest saadakse kaasaegseim, võimekaim ja ka nägusaim mobiil kogu maamunal, aga kas see kõik just Eesti keskmise kuupalga jagu peab maksma…

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles