Johnson lubas «Brexiti tehtud saada» (4)

Copy
Briti peaminister Boris Johnson saabumas konservatiivide aastakongressile Manchesteris.
Briti peaminister Boris Johnson saabumas konservatiivide aastakongressile Manchesteris. Foto: Pa Images / Scanpix

Ühendkuningriigis algas pühapäeval konservatiivide aastakongress ning  peaminister Boris Johnson lubas «Brexiti tehtud saada». 

Johnsoni sõnul juhib ta Suurbritannia Euroopa Liidust välja järgmisel kuul lahkumisleppega või ilma selleta. 

«Mida meil teha on vaja, on edasi liikuda. Ning see on võimalik, kui Brexit saadakse tehtud 31. oktoobriks,» ütles ta Manchesteris BBC-le. 

Briti parlamendi alamkoda on kiitnud heaks seaduse, mis keelab Suurbritannia lahkumise EL-ist ilma leppeta.  

Tooride konverentsist saab «kogunemine Boris Johnsoni ja Brexiti toetuseks», ütles Londoni Queen Mary University politoloogia õppejõud Tim Bale. 

Parteikongress kestab neli päeva. 

Briti ülemkohus kuulutas teisipäeval ebaseaduslikuna kehtetuks Johnsoni otsuse parlament viieks nädalaks vaheajale saata. Parlament tuligi päev hiljem uuesti kokku. 

Parlamendi töö peatamine uue istungjärgu eel on tavaline ja seda on kombeks teha peaaegu igal aastal. Sügisel on see iseäranis tavaline, kuna septembris ja oktoobri algul peavad erakonnad reeglina oma aastakongressi. 

Johnsoni otsus peatada parlamendi töö 10. septembrist 14. oktoobrini aga oli vastuoluline, sest ta jättis parlamendi hääleta tavapäratult kauaks ehk viieks nädalaks vahetult enne Brexitit, mille tingimustes ei ole veel kokkuleppele jõutud.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles