Saudi kroonprints: sõda Iraaniga laastaks maailmamajandust

Copy
Saudi Araabia kroonprints Mohammad bin Salman.
Saudi Araabia kroonprints Mohammad bin Salman. Foto: Reuters/ScanPix

Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman ütles pühapäevases teleintervjuus, et sõda Iraaniga laastaks maailmamajandust ja ta eelistab pingetes Teheraniga mittesõjalist lahendust. 

«Kui maailm ei astu Iraani heidutamiseks jõulisi samme, näeme edasist eskalatsiooni, mis ohustab kogu maailma huve,» ütles kroonprints usutluses telekanalile CBS. «Naftatarned oleksid tõsiselt häiritud ja nafta hind kerkiks kujuteldamatutesse kõrgustesse.»

Prints rõhutas, et sõda Saudi Araabia ja Iraani vahel oleks maailmamajandusele katastroofiline. «See ei tähendaks üksnes Saudi Araabia ja Lähis-Ida riikide, vaid kogu maailmamajanduse täielikku kokkuvarisemist,» ütles kroonprints. 

Prints lisas, et 14. septembri rünnak Saudi naftarajatistele, milles Saudi Araabia, USA ja Euroopa suurriigid süüdistavad Iraani, oli mõttetu. 

«Strateegilist eesmärki ei olnud. Ainult lollpea ründaks viit protsenti maailma naftavarudest. Ainus strateegiline eesmärk oli tõestada, et nad on lollid, ja seda nad ka tegid,» ütles Mohammad bin Salman. 

Saudi Araabia ja Iraan on pidanud aastakümneid võitlust regionaalse domineerimise eest ning toetavad Jeemeni sõjas vastasleere.

Kahe riigi pinged on viimastel kuudel süvenenud, seda eriti pärast rünnakut Saudi Araabia naftarajatiste vastu varem sel kuul.

Rünnaku eest, mis langetas Saudi Araabia päevast naftatoodangut ajutiselt poole võrra, võtsid vastutuse Jeemeni sõjas Iraani toel võitlevad šiiamässulised huthid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles