Oktoobris tuuakse raamatupoodides esile eesti kirjandust ja korraldatakse kohtumisi-aruteluõhtuid autoritega

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Eesti Kirjanike Liit, Eesti Kirjastuste Liit, Rahva Raamat, Apollo ja Raamatukodu on välja töötanud ühise projekti, mille eesmärk on fookusesse tuua meie endi kirjandus koos eesti autoritega. Nii on oktoobrikuu kuulutatud ühiselt eesti kirjanduse kuuks, mis tähendab, et raamatupoodides üle Eesti tuuakse esile eesti autorite loomingut ja raamatupoodides korraldatakse autoritega kümme kohtumist-arutelu.

Eeva Park, ettevõtmise algataja, sõnas: «Kirjandus ei saa eksisteerida ilma lugejateta, keel ei saa eksisteerida ilma kirjanduseta, rahvas ei saa eksisteerida ilma keeleta. Suurte rahvaste kõrgtasemel kirjandus on äärmiselt oluline, kuid on selge, et maailmas nn laineid löönud kirjandus ei vaja ostjate ja lugejateni jõudmiseks pooltki sellist hoolt ja pingutust, kui meie kodumaiste autorite looming.»

Eesti kirjanduse teemakuu avasündmus toimub teisipäeval, 1. oktoobril kell 18.00 Viru Keskuse Rahva Raamatus. Arutelus osalevad Andrei Hvostov, Erkki Koort ja Tiit Aleksejev, kes ühtlasi ka vestlust juhib.

Teemakuu esimeses arutelus osalejaid ühendab huvi aja ja ajaloo suhtes. Aruteluõhtu eesmärgiks on mõtestada eesti kirjanduse olulisust, arengut ja jätkusuutlikkust kolme kirjandustegelase perspektiivist. Kindlasti arutleme ka osalejate endi varasema ja tulevase loomingu ning lugemishuvide üle – mõjutavad need ju kõige otsesemalt eesti kirjandust ja selle tulevikku.

Kirjaniku ja ajakirjanikuna hinnatud Andrei Hvostov rändab oma teostes ühiskonda ja selles toimuvat mõtestades nii tulevikus kui ka lähiminevikus. Hvostovi viimane teos «Kirjad Maarale» püüab vastata autori enda lapselapse tulevikus tekkida võivatele küsimustele. Varasemalt on Hvostovi sulest ilmunud «Sillamäe passioon», mis keskendus autori lapsepõlvele. Teoses «Šokolaadist prints» kirjeldab autor peategelase elu üksikindiviidi ajateljel ehk sünnist surmani.

Omamoodi fenomeniga sai hakkama ajaloohuviline Erkki Koort, kes uue tulijana eesti kirjanduses kohe oma ajalooliste seiklusjuttudega lugejate südamed võitis. Esimesena nägi 2018. aastal ilmavalgust «Kättemaks Kirumpääl», millele järgnes tänavu uus teos «Veritasu Tartus». Omajagu üllatuslikult on suurt müügiedu saavutanud raamatute autor päevatöös hoopis tunnustatud julgeolekuekspert, kes on aastaid töötanud Kaitsepolitseis ja siseministeeriumis.

Arutelus osaleb ka kirjaniku ja Eesti Kirjanike Liidu esimehena Tiit Aleksejev, kes on oma kirjandusteose eest Euroopa Liidu kirjandusauhinna pälvinud. Oma loomingus tugineb Aleksejev ajaloolase taustast tulenevalt möödunud aegadele. Aleksejevi kõige tuntum ja mahukam töö on ristisõjaaineline romaanisari, mis koosneb kolmest osast «Palveränd» (2008), «Kindel linn» (2011) ja «Müürideta aed» (2018).

Lugejatega kohtumisi toimub nii Tallinna kui ka Tartu ja Pärnu raamatukauplustes järgmiselt:

  • 01. oktoober kl 18

Viru Keskuse Rahva Raamatus

Andrei Hvostov, Erkki Koort, Tiit Aleksejev

  • 02. oktoober kl 18

Solarise Apollos

Andrus Kivirähk, Toomas Kall

  • 03. oktoober kl 17

Raamatukodus

Ilmar Tomusk, Priit Pärn ja Tiina Tammer

  • 10. oktoober kl 18

Tartu Kaubamaja Apollos

Maarja Kangro, Asko Künnap, Mihkel Kunnus

  • 11. oktoober kl 14.30

Raamatukodus

Kadri Hinrikus, Anu Kalm ja Tiina Tammer

  • 01. oktoober kl 18

Pärnu Keskuse Apollos

Erkki Koort, Rein Veidemann

  • 17. oktoober kl 18

Tartu Rahva Raamatus

Mart Kivastik, Eve Pormeister

  • 21. oktoober kl 18

Pärnu Rahva Raamatus

Maarja Kangro, Urmas Vadi, Tauno Vahter

  • 30. oktoober kl 18

Solarise Apollos

Indrek Hargla, Eeva Park, Tiit Aleksejev, Tiina Kaalep, Marju Kirsipuu

  • 31. oktoober kl 18

Vanalinna Rahva Raamatus

Leelo Tungal, Kärt Hellerma, Asko Künnap, Liine Jänes

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles