Erdoğan: Türgi jätkab püüdlusi Khashoggi mõrva selgust tuua

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan 24. septembril Istanbulis.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan 24. septembril Istanbulis. Foto: Umit Bektas/Reuters/Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan lubas esmaspäeval, et riik jätkab jõupingutusi selguse toomiseks Saudi ajakirjaniku Jamal Khashoggi tapmisse.

Esmaspäeval ajalehes Washington Post ilmunud arvamusloos nimetas Erdoğan ajakirjaniku tapmist Saudi Araabia Istanbuli konsulaadis «üheks 21. sajandi kõige suurema mõjuga ja vastuolulisemaks intsidendiks». 

2. oktoobril möödub aasta Ühendriikides elanud Khashoggi tapmisest. 

President kirjutas, et Türgi jätkab küsimustega: «Kus on Khashoggi säilmed? Kes allkirjastas ajakirjaniku surmaotsuse? Kes saatis 15 mõrvarit kahe lennukiga Istanbuli?»

Saudi kroonprints Mohammad bin Salman ütles pühapäevases teleusutluses, et võtab Khashoggi tapmise eest «täieliku vastutuse», kuid eitas väiteid, et tema andis mõrvaks korralduse. 

Saudi võimud püüdsid esialgu mõrva maha salata ja tunnistasid seda alles mitu nädalat hiljem välisriikide survel.

Kuningriigi võimude teatel panid mõrva toime «volitusteta tegutsenud» Saudi ametnikud, kellest 11-le on Saudi prokuratuur esitanud süüdistuse. Prokuratuur nõuab viiele süüalusele surmanuhtlust. 

Mohammad bin Salman on langenud Khashoggi mõrva tõttu suure surve alla ja Washington Postile kaastööd teinud ajakirjaniku tapmine on halvendanud Saudi Araabia suhteid Ühendriikidega, eriti selle kongressiga, kuigi president Donald Trump on väljendanud kroonprintsile oma vankumatut toetust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles