Terroristid ründasid Somaalias USA sõjaväebaasi ja Euroopa Liidu instruktorite konvoid (6)

Copy
Al-Shabaabi äärmuslased.
Al-Shabaabi äärmuslased. Foto: Farah Abdi Warsameh / AP / Scanpix

Somaalia islamistlik äärmusrühmitus Al-Shabaab ründas esmaspäeval Somaalias USA sõjaväebaasi ja Euroopa Liidu instruktorite konvoid, kuid teadaolevalt USA ja EL-i poolel keegi kannatada ei saanud.

Mässulised ründasid USA baasi Baledogles, umbes 110 kilomeetri kaugusel pealinnast Muqdishost.

«Esmaspäeva varahommikul alustas meie eliitüksus söakat rünnakut USA sõjaväebaasile Baledogle'is. Tugevasti kindlustatud baasi sisse pääsenud, alustasid modžaheedid tulevahetust ristisõdijatega,» teatas rühmitus, kelle teatel lahing kestab.

USA Somaalia diplomaatiline esindus eitas Al-Shabaabi võitlejate tungimist baasi territooriumile ja teatas, et Somaalia julgeolekujõud lõid rünnaku tagasi.

«Julgeolekujõud peatasid selle nurjunud rünnaku tänu oma erksusele ja kiirele vastusele ega lubanud ründajatel tungida läbi baasi välise kaitseperimeetri,» teatas missioon.

«Oleme tänulikud, et SNA (Somaalia Rahvusarmee) ridades ei olnud mitme rünnaku järel ohvreid,» lisas USA esindus. 

Baasi lähedal viibiva hõimuvanema Mohamed Adani teatel kõmatas baasi juures kaks võimsat plahvatust, millele järgnes äge tulevahetus. 

USA Aafrika väejuhatus (AFRICOM) teatas AFP-le, et jälgib olukorda. «Teeme tööd, et kinnitada vahejuhtumi üksikasju ja anname rohkem teavet kohe, kui me saame faktidele kinnitust.»

Ühendriikide sõjavägi kasutab Alam-Shabelle'i piirkonnas asuvat Baledogle'i baasi droonirünnakuteks al-Shaababi vastu ja Somaalia vägede väljaõppebaasina.

USA õhulöögid Somaalias on märkimisväärselt sagenenud alates 2017. aasta aprillist, mil president Donald Trump kuulutas riigi lõunaosa «aktiivseks vaenutegevuse piirkonnaks».

Aprillis teatas AFRICOM, et on alates 2017. aasta aprillist tapnud Somaalias 110 õhulöögi käigus üle 800 inimese.

Somaalia julgeolekuametniku teatel rünnati esmaspäeval pealinnas Muqdishos autopommiga ka Somaalia relvajõude välja õpetavaid Euroopa Liidu sõjalisi instruktoreid.

«EL-i sõjalisi instruktoreid rünnati autopommiga. Lõhkeainelastis sõiduk rammis üht konvoi autot,» ütles julgeolekuametnik Omar Abikar.

EL-i Somaalia väljaõppemissioon (EUTM-S) kinnitas, et selle konvoid «tabas plahvatus» tagasiteel armee peakorterisse.

«Ükski EUTM-S-i sõdur ei saanud plahvatuses vigastada. Kaks sõidukit said kahjustada,» teatas missioon.

EL-i väljaõppemissioon pakub sõjalist nõu ja väljaõpet Somaalia sõjaväele, mida toetavad pärast aastakümneid kestnud kodusõda ja islamistlikku ülestõusu endiselt 20 000 Aafrika rahuvalvajat.

Itaalia asevälisminister Emanuela Del Re teatas Twitteris, et rünnak oli suunatud Itaalia sõjaväelaste vastu. Itaalia kaitseministeeriumi teatel ükski Itaalia sõdur rünnakus kannatada ei saanud. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles