Maal elamisel on ikka ehedam maik man

Aare Laine
, Toimetaja
Copy
Foto: Kalmer Saar

Laupäeva ennelõunal nautis Muhus Liival laadamelu ja ansambli Siin Me Oleme kontserti ennast ürgmuhulasena tutvustav Kallaste küla mees Karlo Paat. Aastaid ka linnas elanud põline muhulane tõdes, et maaelul on ikka ehedam maik man.

Teadagi on Muhu saar Eestimaal paik, kuhu on viimastel aastatel tuldud elama mujaltki. "Just praegu ütlesin ühele Muhust läinud inimesele, et veri on paksem kui vesi. Ja see veri toobki meid siia tagasi. Võib-olla on sellel ka mingisugune teaduslik põhjendus, aga arvan, et põhjust polegi vaja otsida, see lihtsalt on nii. Siin on silmailu ja laadamelu, mis sa veel tahad," arutles Karlo.

Laadale laata pidama

Vahest tasub Karlo öeldust meeles pidada järgmist tarkusetera: "Laadale minnakse laata pidama. Sinna ei minda midagi kiiresti ostma, et siis ruttu tagasi koju lipata. Vähemalt pool päeva tuleks laada jaoks planeerida, et seal olemisest mõnu tunda. See, et ma saan laadalt mütsi või paari kindaid, kuulub küll asja juurde, kuid tähtsam on nautida kogu maalähedast olustikku."

Sünnilt saarlasele, muhulasest meremehe Andres Kindeli abikaasale, varem kokana ookeaniavarustel laevaperele head-paremat vaaritanud Maie Kindelile Muhus väga meeldib. Mihklipäevalaadal pakkus ta soovijaile maitsvat käsitööjäätist. "Atmosfäär, loodus, inimesed – kõik need asjad teevad Muhus elamise meeldivaks," toonitas suuremalt saarelt Muhusse elama asunud Maie.

Muhus on endale eluaseme soetanud paljud inimesed mandrimaalt. Maie sõnul on tema kodukülas Kallastel mitu uusehitist pooleli. "Kõik kadakavahed on juba maju täis ehitatud. Meie ise elame vanas väärtuslikus elupaigas. Minu mees, kes on ka külavanem, on meie talus üheksas peremees," andis Maie teada.

Muhu valla kultuurijuht Anneli Tamm rõõmustas, et saare oma elupaigaks valinud noored on kultuurijuhi kutsele osaleda tantsuringis või lauluansamblis vastanud rõõmsa meelega jaatavalt. Mihklipäevalaadal astus publiku ette segarahvatantsurühm, kus Anneli rühmajuhendajana ka ise kaasa lööb.

Laupäeval jagus küllaga neid, kes astusid sisse nii vallamajja, Liival ehitatavasse korterelamusse, spordihalli, noortekeskusesse, koolimajja, lasteaeda kui ka hooldekodu ruumidesse. Koguvas said inimesed tutvuda Muhu muuseumiga, avatud olid saare raamatukogud ja üha enam populaarsust koguv seikluspark.

Esimesel Maal Elamise Päeval külastas kogu Eestimaal omavalitsuste asutusi, külamaju, ettevõtteid ja üritusi ligi 17 000 inimest.

Tulge maale! 

Saaremaal tutvusid huvilised Pihtla teenuskeskuse, raamatukogu ja lasteaed-algkooliga ning Pihtla vabatahtliku päästekomandoga. Avatud olid Soobiku avastusterada, Püha kirik, Nögese kohvik, Kõljala külamaja, Kaali koolimaja ja Kõljala tall.

Karala külas toimus juba viies sauna- ja saamapäev. Külastajaid ootasid Lümanda koolimaja ja Karu-Kati lasteaed, samuti Lümanda Maja, teenuskeskus, söögimaja, lubjapark ja kirik.

Rahvale olid uksed avanud Pilguse mõis, Marta-Loviise külalistemaja, Kipi-Koovi matkakeskus, Saare Ubina õunaaed ning külastajaid võtsid vastu ka Leedri küla elanikud, sealhulgas Siirupiemandad ja Ranna Reisid OÜ omanikud.

Uudistati Taritu kunagist koolimaja, nüüdset rahvamaja. Käidi Viidumäe looduskaitseala keskuses ja Kuressaare Edukontoris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles