Küberturvalisuse kampaania: vanemaealisi kutsutakse tasuta teavitusüritustele

60+
Copy
Nooremaealised on vanematele inimestele tehnikaalal juhendajateks, sest tehnoloogia areng loob kogu aeg vajaduse omandada uusi oskusi,
Nooremaealised on vanematele inimestele tehnikaalal juhendajateks, sest tehnoloogia areng loob kogu aeg vajaduse omandada uusi oskusi, Foto: Fabrice Michaudeau / PantherMedia / Fabrice Michaudeau

Riigi Infosüsteemi Amet (RIA) alustab teisipäeval küberturvalisuse kampaaniaga, mis keskendub küberteadlikkuse tõstmisele vanemaealiste seas, kes ei ole sealsetest ohtudest nii hästi informeeritud - kampaania koduleht www.itvaatlik.ee koondab lihtsad nõuanded turvaliselt internetis toimetamiseks.

Tallinna Ülikooli Eesti demograafia keskuse teaduri Tiina Tambaumi sõnul ei ole Eestis järjepidevat täiskasvanute digioskuste õpetamise süsteemi ning seepärast on oluline, et nooremad neid tehnoloogia arenguga kaasas käimiseks juhendaksid.

“Kui koolihariduses tegeletakse digioskusega, siis täiskasvanutel käib küberturvalisuse teadmiste omandamine juhuslikult. Kuni vanemaealisel puudub tugisüsteem digioskuste õppeks, ei saa teda ka panna täielikult vastutama ebaturvalise käitumise eest virtuaalmaailmas. Nooremaealised on vanematele inimestele nüüd ja edaspidi loomulikeks juhendajateks, sest tehnoloogia areng loob kogu aeg vajaduse omandada uusi oskusi,“ ütles teadur.

Eesti Raamatukoguhoidjate Ühingu juhatuse esimees Katre Riisalu rõhutas, et küberturvalisuse küsimustega võib alati pöörduda oma kohaliku raamatukogu poole.

Kuni vanemaealisel puudub tugisüsteem digioskuste õppeks, ei saa teda ka panna täielikult vastutama ebaturvalise käitumise eest virtuaalmaailmas.

“Raamatukogu töötajad on oma ala asjatundjad, kes oskavad aidata nii arvutite ja nutiseadmete kasutamisel kui korraldavad ka erinevaid koolitusi. Küll aga tuleks lähedastelt abi paluda siis, kui tegemist on tundlike isikuandmetega. Näiteks pangakonto ülekandeid, digiallkirju ja muid isiklikke andmeid ei tohi võõrastele näidata,“ lausus Riisalu.

Kampaania raames toimuvad Tallinnas ka vanemaealistele suunatud tasuta teavitusüritused koostöös Tallinna Ülikooli digitehnoloogiate instituudiga. Osalejad saavad ülevaate küberturvalisuse põhitõdedest ning tudengid ja raamatukogu töötajad aitavad kohapeal ka praktilise nõustamisega.

  • Tallinna Keskraamatukogus toimub eestikeelne üritus esmaspäeval, 14. oktoobril algusega kell 11 peamaja suures saalis ja venekeelne üritus neljapäeval, 17. oktoobril algusega kell 11 võõrkeelse kirjanduse osakonna saalis.
  • Eesti Rahvusraamatukogus toimub eestikeelne üritus esmaspäeval, 21. oktoobril algusega kell 10 ning samuti avatakse nõuandepunktid, kus saab kord nädalas privaatsematel teemadel ekspertide käest nõu küsida.

Ettevaatlikkus küberruumis on sama tähtis kui ettevaatlikkus liikluses

RIA peadirektori Margus Noormaa sõnul pööravad inimesed aina rohkem tähelepanu küberturvalisusele, kuid teadmiste lüngad pole kadunud. “Ettevaatlikkus küberruumis on sama tähtis kui ettevaatlikkus liikluses,“ lausus Noormaa.

Margus Noormaa FOTO: Ria
Margus Noormaa FOTO: Ria Foto: ria

“Teenused kolivad järjest enam internetti ning füüsilisi kontaktpunkte riigi ja ettevõtetega jääb üha vähemaks. Nii peavad paratamatult ka varem arvutitest eemale hoidnud inimesed oma asjad internetis joonde ajama. Arvutitega koos üles kasvanud noortele ei valmista küberruumis toimetamine probleeme, kuid raskusi võib tekkida vanemaealistel, kes astusid poolel teel rongile. Uuringud on näidanud, et noored internetikasutajad teavad üldjuhul vanematest paremini, kuidas küberruumis turvaliselt käituda.“

Eesti ja venekeelsed abivideod ja lihtsad nõuanded turvaliselt internetis toimetamiseks leiab kampaania kodulehelt www.itvaatlik.ee

Kampaaniat rahastatakse Euroopa Liidu struktuuritoetuse toetusskeemist „Infoühiskonna teadlikkuse tõstmine“ Euroopa Regionaalarengu Fondi toel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles