Elektrita on jäänud üle 3500 majapidamise

Loora-Elisabet Lomp
Copy

Täna on jäänud Eestis elektrita üle 3500 majapidamise. Kõige probleemsem koht päeval oli Pärnumaa, kus Elektrilevi järgi oli pea 900 kliendil katkestus. Viimastel andmetel on Raplamaal ja Järvamaal kõige suurem hulk majapidamist elektrita. 

Riigi ilmateenistus on andnud kogu Eestile tormihoiatuse, millega võivad kaasneda ka ohtlikud ilmastikunähtused.  Praeguseks on ilma elektrita üle 3500 majapidamise. 

Ilmateenistus andis esimese taseme tormihoiatuse mandri-Eestile ja teise taseme hoiatuse Pärnu maakonnale, Harjumaale ja Läänemaale. 

«Tänane tormituul oli elektrivõrgule korralik proovikivi, sest tuule kiirus ulatus kohati üle 25 meetrit sekundis,» lausus Postimehele Elektrilevi juhtimiskeskuse juht Jüri Klaassen.

Kella 18.16 seisuga oli elektrita 3592 majapidamist. 

Elektrilevi katkestuste kaart.
Elektrilevi katkestuste kaart. Foto: Elektrilevi

Kella 16.13 seisuga oli elektrita 2553 majapidamist. Reaalajas saab katkestuste arvu jälgida SIIT

Elektrilevi katkestuste kaart.
Elektrilevi katkestuste kaart. Foto: Elektrilevi

Elektrilevi juhtimiskeskuse juht Jüri Klaassen ütles, et arvestades tormituult võib öelda, et mõjud võrgule on olnud tagasihoidlikud.  «Päeva peale on korraga vooluta olnud kõige rohkem ligikaudu 3500 klienti, mis võrreldes varasemate suuremate tormidega on pigem madal number ja võrk on olusid arvestades hästi vastu pidanud,» rääkis Klaassen. 

Katkestusi on põhjustanud tormituultega liinidele langenud puud ja oksad, on esinenud ka üksikuid mastide murdumisi, selgitas ta. 

«Hetkel on Eesti peale kokku 29 keskpingeriket, rohkem on olnud katkestusi Pärnu ja Rapla maakonnas,» sõnas juhtimiskeskuse juht ja lisas, et rikete lahendamisega tegeleb praegu kaheksa brigaadi.

«Loodame kõik keskpingerikked tänase jooksul kõrvaldada ja sellega suurele osale klientidest voolu taastada. Tõenäoliselt jääb mingi osa väiksemate madalpingerikete lahendamine ka homsele,» vastas Klaassen küsimusele, kui kiirelt vool taastub kodudes. 

Täna tuleb ilmateenistuse prognoosi kohaselt vahelduva pilvisusega ilm ja sooja tuleb 8-12 kraadi. Mitmel pool sajab hoovihma. Puhub edela- ja läänetuul 8-12, puhanguti 15-18, saartel ja rannikul 12-17, puhanguti kuni 25 meetrit sekundis.

Päästeamet andis tormiks soovitusi: 

  • Püsi võimalusel siseruumides ning hoia toas ka lemmikloomad.
     
  • Võta elektriseadmed võrgust välja, kui lahkud kodust pikemaks ajaks.
     
  • Elektrikatkestuse korral kasuta valgusallikana pigem patareidel töötavat taskulampi, mitte küünlaid.
     
  • Kui elekter ära läheb, teavita sellest oma teenusepakkujat.
     
  • Väldi kütmist, sest tugev tuul võib mõjutada korstna tavapärast tõmmet.
     
  • Jälgi uudiseid ja teisi infokanaleid värskete prognooside ja käitumisjuhiste saamiseks.
     
  • Veendu, et sinu tutvuskonna vanemate inimestega on samuti kõik korras.
     
  • Pargi sõiduk lagedale või garaaži, aga mitte suurte puude alla.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles