Nii kulub kontoris vähem šokolaadi

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Kuidas iseennast teolt tabada, enne kui hakkad langema tüüpilisse näksimislõksu kontoris — ja millega oma suhkrusõltuvust vaigistada? 

Kes ei teaks seda tunnet: hiljemalt kaks tundi pärast hommikusööki või lõunaeinet oled väsinud ja letargiline, kannatad peavalu all või ei suuda enam kuidagi keskenduda. 

Miski ei ahvatle sellisel hetkel rohkem kui käigupealt tüki šokolaadi või küpsist ampsata, mis väheke ju täidab ka kõhtu ja toidab ühtlasi meie preemiasüsteemi ajus rahuloluhormooni serotoniiniga. Kahjuks on toime näljatundele üsna lühiajaline, seevastu annavad tunda kurjad kõrvalmõjud puusadel. Lisaks on varsti jälle nälg ja tahaks justkui uuesti midagi põske pista.

Ka siis kui ülemus karjub või oled parasjagu kolleegiga tülis või läheneb tähtaeg üha julmema järjekindlusega, tahaksid sa kõige parema meelega näppupidi šokolaadipotis ringi keerutada. Sest hirm, ärevus, mõttekarussell ja frustratsioon suurendavad aju energiavajadust ning aktiveerivad magusanälga. 

Šokolaadiiha: millega seda vaigistada

Võlusõnaks, nagu ikka, on rituaalid. Need aitavad meil tüütutest harjumustest lahti lasta.  

Kas sööd pärast koosolekut alati tahvli šokolaadi? Sel juhul proovi nädala jooksul pigem mõnda allpool soovitatud kavalatest vahepaladest! Varsti näed, kui palju head teeb see nii hingele kui kehale.

Lisaks sellele suuna oma tähelepanu üheks-kaheks minutiks millelegi muule. See võib olla talisman, mille sa võtad kätte, ja millel on sinu jaoks positiivne tähendus. Positiivsed mõtted toimivad tervele ajule, teevad erksaks, rahulolevaks ja vaigistavad suhkruisu. 

Näljasööste annab ohjeldada ka nimetissõrmega pehmelt «näljapunktile» ehk täpselt nina- ja ülahuulevahelisele punktile vajutamine. Vajuta minut või kaks. Sageli hakkab suur nälg pärast seda vaibuma. 

Teine «näljapunkt» asub käelaba sisekülje keskosas, nn Veenuse kühmu ülemises servas. Suru seda punkti lihtsalt minut või paar.  

Ka hea: võta väike minipuhkus, tsurr! Väike espresso ja tükk mõrušokolaadi teevad õnnelikuks ega koorma sind eriliste kaloritega, ning võivad olla tõeliseks palsamiks hingele. 

Kavalad snäkid kirjutuslauasahtlisse

Kuivatatud puuviljad

Aprikoosid, datlid jt on hea alternatiiv maiustustele, sest nad ei sisalda peaaegu sugugi rasva, küll aga hulgaliselt toitaineid, nt B-vitamiine, mis poputavad pingul närve. 

Pähklid

Kreeka pähklid, mandlid jt sisaldavad tervislikke taimseid rasvu, kuid mitte mingit suhkrut. Mõõdukalt (5 kuni 10 tk) tarbides hoiad veresuhkrutaseme normis ja kõht püsib kaua täis. Nii ei saagi hullu näljatunnet tekkida. 

Kreekerid ja kompanii

Eelkõige täisterakreekerid, aga ka kaeraküpsised on kiudaine-, valgu- ja küllastumata rasvhappe rikkad, mis nagu möödaminnes ergutavad rasvapõletust ja hoiavad kõhu kaua täis. 

Köögiviljatikud

Porgandid, õunad ja paprika on ideaalsed energiavarude täiendajad, ilma et koormaks kaloriarvet. Lõika viljad hommikul ribadeks ja võta tööle kaasa. 

Köögiviljamahlad

Tomati-, porgandi-, punase peedi või segamahlad täidavad kõhtu ja vähendavad ühtlasi magusaisu. Neid võid rahulikult pikemaks ajaks ette varuda ja külmkapis hoida, kirjutab Freundin. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles