Vald puhastab kalade koelmualad järgmisel aastal

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Kalad.
Kalad. Foto: unsplash.com

Saaremaa koelmukohtade puhastamise projekt sai keskkonnaametilt septembri lõpus kooskõlastuse ja tööks läheb järgmisel aastal.

Alguselt plaaniti suudmealad süvendada juba sel aastal, kuid veebruaris keskkonnaametile kooskõlastamiseks esitatud projekt sai ameti heakskiidu alles septembri lõpus pärast tööde lähteülesande olulist täiendamist.

Põhilised siirdekalad, nagu särg ja haug, hakkavad neid veekogusid taas aktiivsemalt kudemiseks kasutama. BERT HOLM

Saaremaa vallavalitsuse keskkonnaosakonna juhataja Bert Holm ütles, et setetest ja taimestikust puhastatakse Kihelkonna, Randküla ja Oitme jõe suudmealad. Samuti puhastakse Laidevahe looduskaitsealal kahe siselahe suudmed ja Riksu jõel paar lõiku, mis on pillirooga kinni kasvanud. Selleks tuleb Riksu jõe äärsetelt maaomanikelt veel paar viimast kooskõlastust saada.

Leisi jõest võetakse välja paarkümmend suuremat puud ja Vilsandil puhastatakse setetest Tori lahte. Pärast suudmete avamist võib Bert Holmi sõnul oodata, et põhilised siirdekalad, nagu särg ja haug, hakkavad neid veekogusid taas aktiivsemalt kudemiseks kasutama. Kalade elutingimused ja arvukus paranevad ja ka kalastajad on rõõmsamad, lisas ta.

Kudeojade suudmete puhastustööd toimuvad järgmise suve teises pooles. Saarte Kalandus toetab kalade koelmualade taastamist 110 544 euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles