Perearst saates «Suud puhtaks»: muutkem mõtteviisi, et üle 60-aastane inimene on vana (6)

Copy
Valgamaa Pensionäride Ühenduse sügispidu
Valgamaa Pensionäride Ühenduse sügispidu Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti ühiskond vajab mõtteviisi muutust, et üle 60-70 aasta vanuseid inimesi vanadeks ei tembeldataks, arvas Väike-Maarja perearst Mall Lepiksoo saates «Suud puhtaks».

Seekordse saate põhiküsimus oli Eesti mees, kes vanemaks saades kuhugi kaob, ja vananemine. Teatavasti Eesti elanikkond vananeb ja 65+ vanuses elanike osakaal suureneb praeguselt viiendikult kolmandikuni aastaks 2040. Järjest suurem osa elanikkonnast avastab oma isikliku kogemuse kaudu, mida tähendab vananemine. Paraku vananeb Eesti muude Euroopa riikidega võrreldes vanamoodsalt.

Mall Lepiksoo märkis, et sõna «eakas» talle üldse ei meeldi. Ta viitas Ülemaailmse tervishoiuorganisatsiooni klassifikatsioonile, mille järgi on nö noor vanainimene 75-aastane.

«Meie ühiskonnas ongi liiga domineeriv arvamine, et 60+ või 70+ on vanainimene. Kui me seda suudame muuta, siis ma arvan, et need mehed tulevad välja,» soovitas Lepiksoo. Tema sõnul ongi Eesti mehed juba oma mõtteviisi hakanud muutma. Lepiksoo viitas ka oma toimekale abikaasale, kes samuti ei soovi eriti väljas käia, kuid tahab kodus kõike ise teha. «Ja mina võin rääkida, mida tahan, aga ta ei tule,» sõnas Lepiksoo.

Ühtlasi oli perearstil kõigile naistele tungiv soovitus: teie vastutate oma meeste eest.

Vananemiseks peab valmistuma juba noores eas ja 40ndates eluaastates tuleks mõelda, milline on mu mälu 70-selt. «Aga ma näen, et see paraneb siiski,» oli Lepiksoo optimistlik.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles