Tallinna kogukonnaaiad vaimustasid peterburlasi

maaelu.postimees.ee
Copy
Kogukonnaaed. Pilt on illustratiivne.
Kogukonnaaed. Pilt on illustratiivne. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Sel aastal on Tallinnasse rajatud juba kaheksa uut kogukondlikku aeda. Hiljuti Tallinnas viibinud Peterburi linnajuhid olid aedadest vaimustuses ja loodavad Eesti kogemusele tuginedes ka Neevalinnas ühisaedu rajama hakata.

Käesoleval aastal on Tallinna linna toetusel rajatud kaheksa uut kogukondliku aeda, kus piirkonna aiandushuvilised saavad söödavaid taimi kasvatada, õppida loodust hoidma ja heanaaberlikke suhteid arendada. Enne seda tegutses Tallinnas kaks kogukonnaaeda - Laagna aed Lasnamäel ja Möldre Tee Seltsi kogukonnaaed Nõmmel.

Lisaks kogukonnaaedadele on linnaaiandusega ja selle kaudu keskkonnaharidusega tegelenud ligi 30 erinevat kooli ja lasteaeda rajades koos lastega arvukaid õppepeenraid.

Abilinnapea Kalle Klandorfi sõnul näitab kogukonnaaedade hüppeline areng, et söödavate taimede kasvatamine kõnetab paljusid linlasi. Linna eesmärk on jätkata linnaaianduse arengu toetamist ja soodustada uute aedade rajamist.

Hiljuti lõppenud Peterburi kohtumistel Tallinnas olid Neevalinna juhid meie kogukonnaedadest tõsises vaimustuses.

„Hiljuti lõppenud Peterburi kohtumistel Tallinnas olid Neevalinna juhid meie kogukonnaedadest tõsises vaimustuses ja avaldasid tahet ka oma linnas ühisaedade rajamine ette võtta,“ ütles Klandorf.

„Meie lubasime omapoolset abi ja põhimõtteliselt leppisime Peterburi juhtidega kokku, et korraldame ka neile seminari kogukonnaaedade rajamise teemal“.

Sel neljapäeval toimuval lõikusseminaril tutvustatakse linnapoolset nägemusi ja võimalusi linnaaianduse edasiseks arenguks Tallinnas. Seminaril on kohal on kogukonnaaedade esindajad, kes räägivad laudkonniti avatud formaadis sellest, millised tegevusi nende aias läbi viiakse, kes on linnaaednikud ning millised on olnud suurimad väljakutsed ja saavutused.

Seminari lõpetab paneelarutelu linnaaedade vōlude, valude ja tuleviku teemal. Arutelus osaleb kogenud linnaaednik Liis Pihl MTÜ Rabarber-ist, käesoleval aastal asutatud Põhjala aia eestvedaja Liis Serk ja juba paljude jaoks tuntud Laagna aia esindaja Anton Küünal.

  • Neljapäeval, 3. oktoobril kell 18-22 toimub Põhjala tehases avatud linnaaianduse lõikusseminar, millel räägitakse kaheksa Tallinna kogukonnaaedade saavutustest, tehakse järeldusi ning arutatakse, millises suunas võiks toidu kasvatamine linnas areneda.
  • Seminar on mõeldud kõigile huvilistele, kes soovivad lähemalt tutvuda praeguste kogukonnaaedade tegevustega, uute kogukonnaaedade algatamise võimalustega ning rääkida kaasa linnaaianduse tuleviku teemal.
  • Seminari lisainfo leiab siit.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles