Johnson esitas Euroopa Liidule ultimaatumi (51)

Copy
Suurbritannia peaminister Boris Johnson pidamas kõnet konservatiivse partei iga-aastasel konverentsil.
Suurbritannia peaminister Boris Johnson pidamas kõnet konservatiivse partei iga-aastasel konverentsil. Foto: Frank Augstein / AP / Scanpix

Suurbritannia peaminister Boris Johnson esitas täna Euroopa Liidule (EL) omapoolsed Brexiti-leppe ettepanekud ja kui ühendus nendega ei nõustu, lahkub Suurbritannia ühendusest 31. oktoobril ilma leppeta, kinnitas peaminister.

«Ühendkuningriik lahkub Euroopa Liidust 31. oktoobril, saagu mis saab,» kuulutas Johnson, kui kõneles Manchesteris toimuval konservatiivse partei iga-aastasel konverentsil ja rääkis põgusalt oma Brexiti-leppe ettepanekutest. Naljatelmisi ütles peaminister, et kuulab alati oma ema sõna ja kuna tema ema hääletas Brexiti referendumil EList lahkumise poolt, tuleb tal see soov täita.

Paar tundi pärast konverentsi toimetati Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckerini neljaleheküljeline kiri, milles Johnson nimetas oma Brexiti-kava õiglaseks ja mõistlikuks kompromissiks.

Euroopa Komisjoni juht Jean-Claude Juncker hoiatas Johnsonit, et Londoni uutes lahkumisleppe ettepanekutes on «probleemseid punkte», eriti, mis puudutab Iiri piiri kaitsemeetme haldamist. Siiski ütles Juncker telefonikõnes Johnsonile, et ELi läbirääkijad uurivad uute ettepanekute «õiguslikku teksti objektiivselt».

«President Juncker tervitas peaminister Johnsoni otsustavust liikuda kõnelustega edasi enne oktoobrikuist Euroopa Ülemkogu ja saavutada edusamme,» ütles Junckeri büroo avalduses. «Ta tunnustas positiivset edasiminekut, eriti kõigi kaupade viimises vastavusse seadustega ja Suurbritanniast Põhja-Iirimaale sisenevate kaupade kontrolli.» 

Euroopa Liidu Brexiti pealäbirääkija Michel Barnier ütles pärast brittidelt uute lahkumisleppe ettepanekute kättesaamist, et palju tööd tuleb veel ära teha. «Edasiliikumist on, kuid kui ausalt öelda, siis tuleb veel jätkuvalt palju tööd ära teha,» lausus Barnier ajakirjanikele enne Euroopa Parlamendi Brexiti juhtrühmale ülevaate andmist.

Independent kirjutas Johnsoni Brexiti-kava ettepanekuid kommenteerides, et selle peamine tuum seisneb nn Iiri piiri kaitsemeetmete eemaldamises. 

Lisaks on ELile esitatud ettepanekute dokumendis kirjas, et Suurbritannia kavatseb austada Suure Reede rahulepingut ja luua kogu Iiri saarel kehtiva majanduspiirkonna, mis kehtiks kõikidele kaupadele ja kõrvaldaks seega vajaduse kontrollida Põhja-Iirimaa ja Iiri Vabariigi vahel liikuvat kaupa. Ettepaneku kohaselt peaksid peaaegu kõik tolliprotseduurid toimuma elektrooniliselt. 

Suurbritannia lahkub oktoobri lõpus

Briti meedia teatel esitas Johnson ELile ultimaatumi, sest rõhutas, et tegemist on viimase pakkumisega saavutada lahkumislepe. Peaministri sõnul lahkub Suurbritannia ühendusest 31. oktoobril olenemata sellest, kas lepe saavutatakse või mitte.

«Leppeta Brexit pole lahendus, mida soovime. Ent sõbrad, las ma ütlen teile, see on lahendus, milleks oleme valmis,» sõnas Johnson.

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker lubas Johnsoniga täna telefoni teel vestelda ja tema uusi ettepanekuid arutada. Junckeri pressiesindaja kinnitas, et ettepanekutega tuleb alles tutvuda, aga kindel on, et ELi jaoks jääb kõige tähtsamaks see, et Põhja-Iirimaa ja Iiri Vabariigi vahele ei tuleks kõva piiri.

Brüsselis peaksid täna kohtuma ka Briti Brexiti-läbirääkija David Frost ja ELi Brexiti-läbirääkija Michel Barnier.

Eile lekkis ettepanekute kohta osaline info ja selle põhjal väljendasid oma vastuseisu nii Iiri Vabariik kui Euroopa Liit. Eilse info kohaselt arvati, et Johnson kavatseb Iiri piiriga seotud küsimuse lahendada tollipostide loomise ja veokite reaalajas jälgimisega ehk luuakse piiritaristu. See on miski, mille rajamisest Suurbritannia on varem lubanud hoiduda.

Tänases kõnes rõhutas Johnson, et nn kõva piiri tekkimise vältimiseks kasutatakse tehnoloogilisi lahendusi. Samuti lisas ta, et tema ettepanekutega kaitstakse põllumeeste ja ärimeeste huvisid mõlemal pool piiri, kirjutas BBC.

Iirimaa asepeaminister Simon Coveney ütles lekkinud ettepanekuid kommenteerides, et need on murettekitavad.

«Loomulikult uurime iga ettepanekut tähelepanelikult, aga kui lekkinud info vastab tõele, siis ei paista see miski, millega saab kokkuleppele minna,» sõnas ta kinnitades taas seisukohta, et Iirimaa saarele ei või tulla piirirajatisi ega -kontrolli. 

Üks anonüümseks jäänud ELi ametnik ütles aga lekkinud ettepanekute sisu kommenteerides The Guardianile, et kui etteapanekud on tõesti sellised, nagu lekitatud dokumendis näha, siis see läheb kanalisatsioonist alla nagu ämbritäis okset.

Ajapikendust ei taotle

Varem on Johnson öelnud, et ei kavatse paluda ühenduselt Brexiti edasilükkamist, sest see oleks ebavajalik ja liiga kulukas. Ent eelmisel kuul parlamendis vastu võetud seadus kohustab peaministrit paluma Brexitile ajapikendust, kui Johnson ei saavuta ELiga kokkulepet 17. oktoobriks.

Ajalehele The Sun antud intervjuus ütles Johnson, et ta annab ELile 10 päeva esitada oma ettepanekud ja leida kompromiss.

«Kui läheb leppe saavutamiseks, siis see tuleb saavutada selle aja jooksul,» ütles Johnson.

Kommentaarid (51)
Copy
Tagasi üles