Video ja fotod: Tallinnas sai paika esimene nutikas ülekäigurada (4)

Copy

Tallinnas Ülemiste linnakus pandi täna püsti esimene nutikas ülekäigurada, mis annab autojuhtidele ja jalakäijatele teada üksteise lähenemisest.

Valukoja 8 maja ette püsti pandud lahenduse on loonud Tartu start-up-ettevõte Bercman Technologies ning see jälgib kaamerate ja sensorite abil enda ümber toimuvat. Kõigile liiklejatele annab see ennetavalt märku potentsiaalsest liiklusohtlikust olukorrast.

Nutika ülekäiguraja märgid hoiatavad autojuhte tavaolukorra puhul vilkuvate valgete LED- tuledega ning ohuolukorra puhul punaste, eredalt vilkuvate LED-tuledega märgipea ümber ning postil. Jalakäijat hoiatab süsteem audiosignaali ja pidurdushelidega.

Bercman Technologies juht Mart Suurkask selgitas Postimehele, et ülekäigulahendusel on kokku üle 1200 tootmiskomponendi, sensoreid on nende hulgas paarikümne ringis.

«Autode jaoks on märkide küljes 360-kraadine tavakaamera pluss lidar, loomulikult radar. Lisaks õhukvaliteedi sensorid ja autode loendur ning infrapunaandur teeolude tuvastamiseks,» rääkis Suurkask.

Kõik arvutused toimuvad tema sõnul märgis sees tehisintellekti abil ning eesmärk on vähendada liiklusohtlikke olukordi reguleerimata ülekäiguradadel. Muu hulgas arvutab see välja autode lähenemiskiiruse.

Bercmani meeskond on kuue-seitsmeliikmeline ning suuremaid arendusi alustati aasta tagasi.

Mainor Ülemiste arendusjuht Ursel Velve ütles, Ülemiste City areneb väga kiiresti – sinna tuleb pidevalt juurde inimesi ja teenuseid, just avati näiteks tervisemaja ja valmimas on hariduskompleks.

«See, et kõik need inimesed saaksid turvaliselt üle tee, on meie jaoks väga oluline. Lisaks tekivad nutika ülekäiguraja kasutamisel andmed, mis aitavad meil tuleviku linna professuuris teha targemaid otsuseid. Meile on kindlasti oluline ka uute lahenduste testimine, et aru saada, kuhu tulevikulinn suundub ja missugused tehnoloogilised lahendused on olemas aitamaks inimestel paremini hakkama saada ja turvalisemalt liigelda,» rääkis Velve.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles