Sünteetilised kangad suurendavad vähi riski

Lilian Laanepere
Copy
Paljud materjalid sisaldavad ohtlikke kemikaale.
Paljud materjalid sisaldavad ohtlikke kemikaale. Foto: Shutterstock

Nahk on inimese suurim organ, mis puutub iga päev kokku mitme ohtliku kemikaaliga. Teadlased selgitasid välja, millisest materjalist riided on nahale kõige ohtlikumad.

Sünteetilised materjalid nagu polüester ja nailon on töötlemisel kokku puutunud tuhandete kemikaalidega, mis võivad niiskuse või kuumuse toimel imenduda ka inimorganismi. Stockholmi ülikooli teadlased tegid kindlaks, et kõige rohkem kemikaale leidub polüestris.

Polüestrit valmistatakse kivisöest, naftast ja veest. See on küll odav materjal, kuid kulub oluliselt kiiremini kui puuvillast riided. Polüester sisaldab palju mikroplasti, mis jõuab riiete kiirel kulumisel ja väljavahetamisel keskkonda ning maailma veevarudesse.

Polüester sisaldab perfluoritud ühendeid, mis ladestuvad kokkupuutel nahaga ajapikku organismi ning võivad suurendada vähi riski, tekitada neerukahjustust ja vähendada viljakust. Näiteks leiti ühes uuringus, et polüestrist voodipesu kasutanud meestel on kehvem sperma kvaliteet. Puuvilla ja polüestri segu on sageli töödeldud formaldehüüdiga, mis on tuntud kantserogeen. 

Sünteetiliste kangaste teine kahjulik mõju on see, et nad ei lase nahal hingata ning tekkinud higi kangasse ei imendu, mis suurendab bakterite kogust nahal. See võib tekitada nahaärritust ning aknet.

Ka mõned looduslikud materjalid võivad tegelikult sisaldada tervisele ohtlikke aineid. Näiteks bambusest tehtud kangast, mis on tekstuurilt õhkõrn ja pehme, on töödeldud süsinikdisulfiidi ja väävelhappega. Need ained võivad vähendada inimeste viljakust ning ärritada kopse.

Ka karusnahk, mis tuleb küll loodusest, ei ole tegelikult inimesele turvaline materjal. Karusnahk ei säili iseenesest – selleks, et nahk loodusele omaselt ära ei kõduneks, läbib see põhjaliku keemilise protsessi, mille käigus töödeldakse seda formaldehüüdi ja kroomiga. Mõlemad kemikaalid on kantserogeenid ning suurendavad vähi riski.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles