Varjupaiga koeri vaevab kennelköha ja neid ei saa jalutama viia

Aet Rebane
, ajakirjanik
Copy
Koer varjupaigas.
Koer varjupaigas. Foto: Mailiis Ollino

Tartu koduta loomade varjupaik ei luba lähiajal sealsete koertega jalutamas käia, sest pea kõik asukad on nakatunud kennelköhasse. See on koerteköha, mida võivad põhjustada mitmed viirused, bakterid ning mükoplasmad.

Varjupaiga administraator Jaanika Soodla ütles, et koerad saavad köhasiirupit ning neid tuleb ravida. «Nagu tõbised inimesedki, ei tohi ka koerad haigena liiga suurt koormust saada,» lisas ta.

Maaülikooli väikeloomakliiniku administraatori Jaana Salujõe sõnul on kennelköha igal sügisel süvenev probleem ning ka kliinikusse on külmemal ajal nakatunud koeri rohkem jõudnud. Salujõe rääkis, et haiguse tunnusteks on köhimine, nagu miski oleks kurgus, nina võib tilkuda ning koerad muutuvad loiumaks. Salujõe sõnul aitab haiguse vastu koerte sooja toomine. Kui haigus juba kallal ning see üle ei lähe, võib tüsistus olla kopsupõletik.

Kennelköha vältimiseks soovitab Salujõe vältida kohti, kus koerad palju kokku puutuvad, näiteks koerteparke. Tema sõnul levib haigus hästi ka koertenäitustel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles