Vaata, millise toote valisid pärnumaalased aasta parimaks (1)

Siiri Erala
, peatoimetaja
Copy
Vaarika vahuvein on toodetud Tedre talu vaarikatest.
Vaarika vahuvein on toodetud Tedre talu vaarikatest. Foto: Tootja foto
Tänavune Pärnumaa aasta toode selgus 1864 tarbija arvamuse põhjal. Just nii palju anti hääli konkursi lõppvoorus Pärnu Postimehe veebis toimunud rahvahääletusel.

Kuigi aasta toote kandidaate said esitada ka firmad ise, avaldas mitu tootjat üllatust, kuuldes, et on võistlustules. “Kes meid esitas?” küsisid näiteks Pootsi mõisa peremees Marko Põldsam ja Terje Mitev Mahlametsa OÜst.

Pootsi mõisa toodangust arvati võistlusvalmiks vaarikavahuvein ja Mahlametsalt õuna-pärnaõiemahl.

Konkursile esitati üle paarikümne kandidaadi, kellest žürii valis lõpphääletuse tarvis välja kümme. Vahuvein pääses sisse, mullu septembris esimest korda mahlanaut­lejateni jõudnud mahl jäi kahjuks ­välja.

Kuigi pakkuda võis nii tooteid kui teenuseid, oli sel korral kaalukauss selgelt esemete poole kaldu. Silma paistsid siinsed joogitootjad: lõppvõistlu­sele pääses kolm märjukest.

Huvitav on seegi, et konkursile pakuti enamasti väiketootjate või lausa ühemeheettevõtte valmistatut. Žürii leidis sellele põhjenduse, et väikeettevõtjate väljavaated pildile pääseda on kasinamad kui suurtel ja tunnustus ­aitab neil jõuda uute ostjateni. Samuti läheb mitme suurtootja kaup enamasti ekspordiks ja kohalikud ei teagi, mis siinsetes tehastes ja oma inimeste tööna valmib.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles