Talibani juhid kohtusid Pakistani välisministri ja luurejuhiga

Copy
Pakistani välisminister Shah Mehmood Qureshi (paremal) tervitamas Islamabadis välisministeeriumis Talibani kaasasutajat mulla Abdul Ghani Baradari.
Pakistani välisminister Shah Mehmood Qureshi (paremal) tervitamas Islamabadis välisministeeriumis Talibani kaasasutajat mulla Abdul Ghani Baradari. Foto: EPA/Scanpix

Rühm Talibani juhte eesotsas liikumise kaasasutaja mulla Abdul Ghani Baradariga kohtus neljapäeval Islamabadis Pakistani välisministri ja luurejuhiga.

Välisminister Shah Mehmood Qureshi ja luureülem kindralleitnant Faiz Hameed tervitasid kaheksa aastat Pakistani vanglas veetnud mulla Baradari sõbralike sülelustega, nähtub ministeeriumi kodulehel avaldatud salvestusest.

Pakistan oli üks kolmest riigist, kes tunnustas aastatel 1996-2001 Afganistani valitsenud Talibani režiimi, ja levinud arvamuse kohaselt toetab tema sõjavägi eriti aga luureteenistus ISI, mida juhib Hameed, islamiliikumise mässu Afganistanis. Islamabad eitab seda.

Pakistan aitas kaasa Talibani ja Washingtoni kõnelustele Kataris, millega loodeti jõuda kokkuleppele USA vägede Afganistanist lahkumises. 

Pooled teatasid juba peatsest kokkuleppest, kui USA president Donald Trump 7. septembril teada andis, et tühistab Talibani liidrite ja Afganistani presidendi Ashraf Ghaniga plaanitud salakohtumise Ühendriikides Camp Davidis, ja lisas paar päeva hiljem, et tema silmis on kõnelused Talibaniga «surnud». 

Trump tõi põhjuseks Talibani jätkuva vägivalla, ja islamistid lubasid vastutasuks veel rohkem rünnakuid.

Pooled ei välistanud aga kõneluste jätkamist. Enamik eksperte on seisukohal, et Washington peab varem või hiljem läbirääkimistelaua taha naasma.

Islamabad soovib kõneluste jätkumist, «et tasandada teed kestvale ja pikaajalisele rahule ning stabiilsusele Afganistanis», ütles  Qureshi avalduses.

«Sõda ei lahenda ühtki probleemi. Kõnelused on ainus ja positiivne lahendus Afganistanis rahu kehtestamiseks,» lisas ta.

Sel nädalal viibis Islamabadis ka USA eriesindaja Afganistani asjus Zalmay Khalilzad, kes juhtis Ühendriikide läbirääkimismeeskonda Dohas ja pidas kõnelusi Baradariga.

Ei ole aga teada, kas ta on neljapäeval ikka veel Pakistanis.

USA Islamabadi saatkond ütles vaid, et Khalilzad külastab sel nädalal Pakistani. USA välisministeerium ei soovinud eriesindaja reisikuupäevi avaldada.

Talibani pressiesindaja Dohas Suhail Shaheen ütles kolmapäeval AFP-le, et Khalilzadi ja Baradari üheaegne Islamabadi külastamine on kokkusattumus. Ta ei välistanud aga, et nad sellest hoolimata kohtuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles