Valitsus otsustas toetada kliimaneutraalsuse saavutamist (26)

Ege Tamm
, reporter
Copy
01.10.2019. Tallinn. Keskkonnaministeeriumis kliimaraporti tutvustus . (FOTO: ERIK TIKAN/ Postimees grupp
01.10.2019. Tallinn. Keskkonnaministeeriumis kliimaraporti tutvustus . (FOTO: ERIK TIKAN/ Postimees grupp Foto: Erik Tikan

Peaminister Jüri Ratas teatas, et valitsus otsustas täna üksmeelselt võtta sihiks saavutada aastaks 2050 kliimaneutraalsus. 

Sel nädalal tutvustas Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskus (SEI) Eesti kliimaambitsioonide raportit, kus jõuti järeldusele, et kliimaneutraalsuse saavutamine aastaks 2050 on Eestis võimalik ja pikas plaanis ka majanduslikult tulus. Täna otsustas valitsus selle ametlikult eesmärgiks võtta. 

«Eesti ütleb «jah» Euroopa Liidu kliimaambitsioonile,» teatas peaminister Jüri Ratas. «Toetame Euroopa Liidu üleselt aastaks 2050 kliimaneutraalsuse eesmärgi seadmist, kui seda toetavad piisavad üleminekumeetmed ning arvestatakse liikmesriikide eripärasid. Investeeringutega kliimamuutuste pidurdamisesse panustamine tulevikku ning meie jõukusesse ja tarkusesse,» selgitas ta. 

Ta lisas, et valitsus peab oluliseks, et riikidel säilib paindlikkus oma eesmärkide täitmisel valida neile sobivaid viise, sealhulgas teha kliimaneutraalsuse saavutamiseks suveräänseid maksuotsuseid. «Sellisele kokkulepele jõudsime keskkonnaminister Rene Kokka ettepanekul Euroopa pikaajalise strateegilise visiooni «Puhas planeet kõigi jaoks» arutelu käigus,» märkis peaminister. 

Seni oli Eesti eesmärk vähendada õhku paisatud kasvuhoonegaase 2050. aastaks 80 protsenti (võrreldes 1990. aastaga). Euroopa Komisjon soovitas liikmesriikidel kaaluda ambitsioonikamat eesmärki saavutada samaks ajaks kliimaneutraalsus. See tähendab, et õhku ei paisata rohkem heitmeid kui loodus siduda jaksab. 

Valitsuserakondadest on seni kliimamuutustega võitlusse külmalt suhtunud Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE). Kuivõrd valitsuse otsus oli Ratase sõnul üksmeelne, andis EKRE tõenäoliselt järele. 

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles