Kanada peaministrikandidaadid pidasid esimese teledebati

Copy
Kolmapäeval esimese teledebati pidanud Kanada peaministrikandidaadid koos televõrgu TVA moderaatori Pierre Bruneau'ga (keskel). Eelkõige oodati väitlusest peaminister Justin Trudeau (paremalt teine) ja opositsioonijuht Andrew Scheeri (vasakult teine) mõõduvõttu.
Kolmapäeval esimese teledebati pidanud Kanada peaministrikandidaadid koos televõrgu TVA moderaatori Pierre Bruneau'ga (keskel). Eelkõige oodati väitlusest peaminister Justin Trudeau (paremalt teine) ja opositsioonijuht Andrew Scheeri (vasakult teine) mõõduvõttu. Foto: Reuters / Scanpix

Kanada peaministrikandidaadid pidasid lähenevate üldvalimiste eel kolmapäeva õhtul esimese teledebati, kus võtsid teineteiselt mõõtu peaminister Justin Trudeau ja opositsioonijuht Andrew Scheer.  

Rivaalid väitlesid prantsuse keeles erinevatel sotsiaalteemadel, kliimamuutuse ja majanduse üle, lootes veenda valijaid Québeci provintsis, kust valitakse veerand 338-kohalise parlamendi saadikutest. 

Lisaks Konservatiivse Partei liidrile Scheerile ja liberaalide liidrile Trudeau'le osalesid debatis ka Uue Demokraatliku Partei esimees Jagmeet Singh ja Québeci suveräänsust toetava föderaalse partei Bloc Québécois' juht Yves-François Blanchet. 

Scheer, kes tunneb ennast prantsuse keeles ebamugavamalt kui inglise keeles, pidi näitama kanadalastele, et on peaministriametiks valmis. 

Scheer põikles kõrvale küsimustest tema vaadete kohta abordile ning sai võtta eelduse eest, et teised riigid võtavad kliimamuutuse pidurdamise koorma suuremalt jaolt enda kanda. Ta lubas ka tühistada liberaalide süsinikumaksu.

«Konservatiivid on hädas asjaoluga, et nende väärtused ei ole kooskõlas kanadalaste progressivismiga,» ütles Trudeau.

Ametisolev peaminister ründas Québeci konservatiivide kohtusamme üleriigilise süsinikumaksu vastu ja kordas liberaalide lubadust istutada järgmise nelja aasta jooksul Kanadas kaks miljardit puud.

Samas tuli tal taluda Singhi etteheiteid naftajuhtme riigistamise pärast.

Esile tõusis ka ehitus- ja tööstusfirma SNC-Lavalin skandaal. Trudeau'd süüdistatakse justiitsministrit firma kriminaalasja lõpetama survestades reeglite rikkumuses.

Skandaal andis hoobi Trudeau paipoisiimidžile, viis ametist kaks ministrit ja kaks kõrget ametnikku ning tõstis konservatiivide toetuse arvamusküsitlustes liberaalidega ühele pulgale.

Scheer, kes püüab konservatiivid nelja-aastase vaheaja järel uuesti võimule tuua, on lubanud valimisvõidu korral Trudeau tegevuse suhtes juurdluse algatada.

McGilli ülikooli politoloogiaprofessor Daniel Béland ütles, et nii tasavägiste valimiste puhul võib iga debatt tulemust mõjutada.

Kavas on veel kaks debatti - 7. ja 10. oktoobril. Üks peetakse prantsuse, teine inglise keeles.

Praegu on liberaalid Québecis arvamusküsitluste põhjal teistest ees, kuid jõuliselt on esile tõusnud Bloc Québécois', keda peeti 2015. aasta kehvade tulemuste järel juba kadunuks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles