See lihtne tegevus hävitab gripiviiruse kätel tõhusamalt kui desinfitseerija

Copy
Käte pesemine surmab edukalt gripiviirust.
Käte pesemine surmab edukalt gripiviirust. Foto: Nils Weymann / PantherMedia / Nils Weymann

Lihtne käte pesemine isegi ilma seebita on tavapärastes kliinilistes situatsioonides A-gripiviiruse tapmiseks tõhusam kui paljud käte desinfektandid.

Viiruse hävitamise suhtes on võtmefaktor viiruseosakesi ümbritsev märg lima, kliinilistes situatsioonides mängib seda rolli patsientide röga. Lima takistab etanoolil baseeruvatel desinfektantidel viiruseosakesteni jõudmist ja kaitseb viirust inaktiveerumise eest; pärast kuivamist suudab lima viirust juba palju vähem kaitsta, vahendab Med24.

Katses koguti A-grippi nakatunud patsientide röga ja määriti sellega kümne vabatahtliku sõrmi. Hinnati gripiviiruse kahjutuks muutumist pärast kaks minutit kestnud käte desinfektsiooni: kuivamata rögas peituvad viiruseosakesed inaktiveerusid alles nelja minuti möödudes. Kui aga röga oli kätel täiesti kuivanud, õnnestus desinfektandil viirus kiiresti surmata. Puhta veega käte pesemine 30 sekundi vältel aga muutis viiruse kahjutuks, sõltumata sellest, kas viiruseosakesi ümbritsev lima oli märg või kuivanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles